“Poslij im wolność” – V Międzynarodowy Maraton Pisania Listów 11-12.12.2004 – Amnesty International

“Poslij im wolność” – V Międzynarodowy Maraton Pisania Listów 11-12.12.2004

Do polskiej inicjatywy dołączyły się w tym roku już ponad 32 kraje ze wszystkich kontynentów. W Polsce będziemy pisać listy w ponad 20 miastach.

Celem akcji jest napisanie jak największej liczby listów w oparciu o sprawdzone, najbardziej aktualne przypadki naruszania podstawowych praw człowieka. Listy te, zostaną wysłane do decydentów politycznych na całym świecie.

W tym roku będziemy pisać w sprawie m.in. tybetańskiego mnicha oczekującego na egzekucję w chińskim więzieniu, kolumbijskiej dziennikarki walczącej o wolność słowa, gwatemalskiej posłanki ujawniającej korupcję w armii, rosyjskiego obrońcy praw człowieka, uchodźców z Korei Północnej, dziennikarza z Meksyku, prawniczki z Peru, baptystów z Tadżykistanu oraz pracowników ośrodka dla ofiar tortur z Hondurasu.

Na stronie www.amnesty.org.pl/maraton dostępne będą wszystkie przypadki osób, w obronie których będzie można napisać list. Przez całą dobę strona maratonu będzie uaktualniana, rejestrowana będzie liczba listów napisanych przez poszczególne grupy lokalne, dostępne będą czaty internetowy, gdzie będzie można porozmawiać z piszącymi listy w innych krajach. Znajdzie się tam także Blog Maratonowy dokumentujący przebieg akcji.

Listy od samego początku istnienia Amnesty International są jej najważniejszym orężem w walce o prawa człowieka. Najistotniejsza jest ich skuteczność; w przypadku Pilnych Akcji (listów wysyłanych natychmiast po otrzymaniu potwierdzonych informacji o naruszeniu fundamentalnych praw człowieka); udaje się pomóc w co trzeciej sprawie. Nasza akcja daje szansę zwykłym ludziom, aby w prosty sposób pomogli konkretnej osobie, nawet jeżeli znajduje się ona po drugiej stronie kuli ziemskiej.

W zeszłym roku na całym świecie napisaliśmy prawie 30 tysięcy listów!