Poszukujemy dyrektora/dyrektorki/osoby dyrektorskiej biura Stowarzyszenia Amnesty International – Amnesty International

Poszukujemy osoby na stanowisko dyrektora/dyrektorki/osoby dyrektorskiej biura Stowarzyszenia Amnesty International.

O nas

Jesteśmy polską sekcją globalnej organizacji, jednej z największych, jakie zajmują się prawami człowieka. Mamy w Polsce prawie 10 000 członkiń i członków. Kierowanie taką organizacją potrafi być prawdziwym wyzwaniem. Poszukujemy osoby, która mu sprosta.

Co w naszej organizacji robi dyrektor/dyrektorka/osoba dyrektorska

Zajmuje się działalnością operacyjną stowarzyszenia. Codziennie nadaje kierunek jego działaniu i podejmuje kluczowe decyzje o projektach i kampaniach, relacjach z partnerami społecznymi, a także decyzje finansowe i związane z kwestiami pracowniczymi. Stoi na czele biura, w którym zatrudniamy ponad 20 osób. Do jego/jej zadań należy przewodzenie zespołowi zarządzającemu i koordynowanie jego działań. Ponadto ściśle współpracuje z zarządem stowarzyszenia w planowaniu strategicznym, na bieżąco informuje zarząd o sytuacji w stowarzyszeniu, wspiera go w ocenie ryzyka i współtworzy dokumenty strategiczne.

Dyrektor/dyrektorka/osoba dyrektorska jest twarzą stowarzyszenia – reprezentuje je wobec instytucji państwowych, partnerów społecznych oraz wobec międzynarodowych organów Amnesty International. Musi utrzymywać stały kontakt i relacje z Sekretariatem Międzynarodowym i sekcjami w innych krajach, wspólnie z nimi planując i wykonując pracę na rzecz obrony praw człowieka w Polsce i na świecie. Zarządza budżetem stowarzyszenia i ustala kierunki rozwoju projektów fundraisingowych. Odpowiada za politykę medialną stowarzyszenia, często bywa w radiu i telewizji i komentuje wydarzenia w kraju i na świecie przez pryzmat celów, zadań i wartości Amnesty International. Bywa, że spotykają go/ją z tego powodu nieprzyjemności.

Kogo poszukujemy

Jest to więc praca na wielu frontach, która łączy się z wieloma wyzwaniami i ogromną odpowiedzialnością. Dlatego szukamy:

• osoby silnie zmotywowanej, która bardzo dobrze zna problematykę praw człowieka, w tym standardy międzynarodowe, i utożsamia się z nimi;
  • dobrego menedżera/ki który/a przez przynajmniej pięć lat pracowała na podobnym stanowisku w organizacji o złożonej strukturze, ma doświadczeniu w samodzielnym zarządzaniu zespołem i budżetem, umie myśleć strategicznie, jest odpowiedzialny/a i samodzielny/a, potrafi szybko podejmować decyzje, także pod wpływem presji i stresu.

Chcielibyśmy aby nasz/a nowy/a dyrektor/dyrektorka/osoba dyrektorska:

• miał/a zdolności interpersonalne – był/a nastawiony/a na pracę w zespole, potrafił/a łatwo nawiązywać kontakty i budować dobre relacje na różnych poziomach: z osobami pracującymi w biurze, partnerami/partnerkami społecznymi, instytucjami ruchu międzynarodowego Amnesty International, mediami – w pracy z tymi ostatnimi konieczne są bardzo dobre kompetencje komunikacyjne;
  • był/a absolutnie niezależny/a politycznie;
  • biegle posługiwał/a się polskim i angielskim;
  • był/a gotowy/a do reakcji na niezapowiedziane sytuacje i na wyjazdy służbowe w kraju i za granicę.

Warunki pracy

Zatrudniamy na umowę o pracę na pełny etat; przez najbliższe miesiące częściowo zdalnie, a docelowo – w naszym biurze z ogrodem na warszawskim Żoliborzu.

Zachęcamy do kandydowania osoby, które chciałyby zdobyć doświadczenie w pełnej wyzwań, ale ogromnie satysfakcjonującej pracy w dużej, międzynarodowej organizacji i mieć realny wpływ na jej kształt i działania, pracować w dynamicznym i zróżnicowanym zespole. Wiemy jak bardzo złożona jest to praca i w związku z tym oferujemy pełne wsparcie, przede wszystkim solidny i przemyślany plan wdrożenia, który pozwoli płynnie wejść w rolę. Wszystkim pracownikom/com biura staramy się zapewnić przyjazne miejsce pracy, dobre warunki i miłą atmosferę.

Prosimy o przesłanie CV i szczerego listu motywacyjnego w języku angielskim i polskim na adres mailowy: recruitment@amnesty.org.pl do 5 września 2021 r. Prosimy dodać następującą klauzulę:
“Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych dla potrzeb niezbędnych do realizacji procesu rekrutacji (zgodnie z ustawą z dnia 10 maja 2018 roku o ochronie danych osobowych (Dz.U. z 2018, poz. 1000) oraz zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (RODO)”.

Z wybranymi kandydatami/kandydatkami skontaktujemy się i zaprosimy ich/je do następnych etapów rekrutacji. Przewidujemy potem przynajmniej dwa etapy rozmów, a cały proces rekrutacji chcielibyśmy zakończyć jesienią.