Przekaż

podatku
PRZEKAŻ 1% NA OCHRONĘ PRAW CZŁOWIEKA W POLSCE!

- Mam prawo uczestniczyć w pokojowych zgromadzeniach.
- Chcę niezależnego sądownictwa.
- Walczę o prawa kobiet.

Poszukujemy ekspertów/ekspertek edukacji praw człowieka

Dołącz do eksperckiego zespołu autorów i autorek materiałów edukacyjnych o prawach człowieka i mobilizacji społecznej skierowanych do osób pracujących z młodzieżą 13-25 lat.

Stowarzyszenie Amnesty International poszukuje ekspertek i ekspertów, którzy opracują materiały edukacyjne oraz poprowadzą na ich podstawie warsztaty w jednym z czterech niżej wymienionych modułów tematycznych:

• Społeczno-polityczny kontekst współczesnych migracji, prawne aspekty krajowych i międzynarodowych regulacji dotyczących tematyki uchodźczej (nacisk na aspekt prawo-człowieczy);
  • Prawne aspekty krajowych i europejskich regulacji dotyczących mowy nienawiści oraz przestępstw z nienawiści;
  • Sieciowanie i mobilizowanie społeczności lokalnych na rzecz praw człowieka, w tym umiejętność radzenia sobie z niechęcią otoczenia i negatywnym odbiorem akcji równościowych;
  • Krytyczna analiza przekazów medialnych oraz skuteczna komunikacja na rzecz praw człowieka za pomocą mediów społecznościowych.

Do zadań zaangażowanych ekspertów i ekspertek będzie należało:

• Opracowanie treści materiału edukacyjnego skierowanego do liderów/liderek pracujących z młodzieżą w wieku 13 – 25 lat (zarówno w ramach edukacji formalnej, jak i pozaformalnej) w jednym z czterech modułów tematycznych. Materiał edukacyjny składać się będzie z komponentu wiedzowego oraz metodycznego (2 – 4 scenariusze zajęć warsztatowych). Treść materiału edukacyjnego będzie testowana na grupie odbiorców i odbiorczyń oraz konsultowana przez innych ekspertów/ekspertki w dziedzinie edukacji praw człowieka. Wyniki pilotażu będą uwzględnione w ostatecznej wersji materiału edukacyjnego.
  • Przeprowadzenie zajęć warsztatowych na podstawie opracowanego przez siebie modułu tematycznego. Szacowany czas zaangażowania to 1-2 dni robocze.
  • Udział w konsultacyjnych spotkaniach eksperckich wszystkich autorów i autorek zaangażowanych w pracę nad materiałem edukacyjnym. Szacowany czas zaangażowania to 5 dni roboczych.

Wymagania:

• Doskonała znajomość problematyki praw człowieka oraz jednego z wymienionych modułów tematycznych;
  • Udokumentowane doświadczenie w tworzeniu materiałów edukacyjnych
    i prowadzeniu warsztatów w tematyce praw człowieka i mobilizacji społecznej;
  • Wysokie kompetencje komunikacyjne w mowie i piśmie;
  • Samodzielność, odpowiedzialność i terminowość;
  • Umiejętność pracy zespołowej;
  • Dyspozycyjność w okresie od czerwca 2016 do kwietnia 2017, w którym zaplanowano pracę nad materiałem edukacyjnym, jego pilotaż oraz eksperckie spotkania konsultacyjne autorów i autorek wszystkich modułów tematycznych.

Zaangażowanym ekspertom i ekspertkom oferujemy:

• Zaangażowanie w ramach umowy o dzieło z przeniesieniem praw autorskich;
  • Pokrycie kosztów transportu i wyżywienia związanych z prowadzeniem warsztatów oraz uczestnictwem w spotkaniach konsultacyjnych;
  • Wynagrodzenie za zrealizowanie wszystkich przewidzianych zadań w wysokości 6000 PLN brutto;
  • Możliwość wymiany doświadczeń i pracy w doświadczonym zespole.

Stowarzyszenie Amnesty International respektuje procedury Equal Opportunity Employer (EOE). Przy wyborze i awansie nie stosuje się kryteriów dotyczących wieku, rasy, koloru skóry, płci (w tym ciąży i wychowania dziecka), pochodzenia etnicznego i narodowego, orientacji seksualnej i stanu zdrowia; uwzględniane są jedynie wiedza, doświadczenie i umiejętności.

Zasady te dotyczą także nawiązania i rozwiązania stosunku pracy, warunków zatrudnienia, awansowania oraz dostępu do szkoleń w celu podnoszenia kwalifikacji zawodowych.

Zainteresowane osoby prosimy o przesłanie życiorysu  oraz listu motywacyjnego na adres rekrutacja(at)amnesty.org.pl do 10 czerwca 2016 roku. W aplikacji prosimy o wyszczególnienie publikacji/materiałów edukacyjnych Państwa autorstwa oraz sprecyzowanie wybranego przez siebie modułu tematycznego. Tytuł e-maila: „Ekspert/ka w obszarze edukacji praw człowieka”. Zastrzegamy, że odpowiemy tylko na wybrane zgłoszenia.

W przesłanych dokumentach prosimy o umieszczenie klauzuli:

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych dla potrzeb niezbędnych dla realizacji procesu rekrutacji (zgodnie z ustawą z dn. 29.08.97 roku o ochronie danych osobowych Dz.U Nr 133 poz. 883).

Działanie realizowane w ramach projektu „Wszyscy Ludzie Rodzą się Wolni i Równi” dofinansowanego przez Fundusz Inicjatyw Obywatelskich.

20 zł miesięcznie
Pomagaj organizować akcje i kampanie
30 zł miesięcznie
50 zł miesięcznie