Poszukujemy osoby na stanowisko prawnika/prawniczki – Amnesty International

Poszukujemy osoby na stanowisko prawnika/prawniczki

Poszukujemy osoby na stanowisko prawnika/prawniczki analizującej naruszenia praw człowieka w Polsce i na świecie, ze szczególnym uwzględnieniem praw seksualnych i reprodukcyjnych, wolności zgromadzeń i wolności słowa.

Do zadań zatrudnionej osoby będzie należało między innymi:

• analiza obowiązujących i projektowanych regulacji prawnych w zakresie praw człowieka, ze szczególnym uwzględnianiem praw seksualnych i reprodukcyjnych, wolności zgromadzeń i wolności słowa
  • przygotowywanie opinii, stanowisk, przekazów komunikacyjnych Stowarzyszenia w oparciu o obowiązujące standardy międzynarodowe i polityki ruchu globalnego Amnesty International
  • przygotowywanie materiałów informacyjnych
  • wsparcie prawno-merytoryczne prowadzonych kampanii,
  • monitorowanie zmian w zakresie praworządności
  • reprezentacja Stowarzyszenia w kontaktach zewnętrznych, w tym w mediach
  • współpraca z Sekretariatem Międzynarodowym oraz innymi sekcjami Amnesty International oraz podmiotami w Polsce

Wymagania:

• wykształcenie wyższe prawnicze
  • minimum 3 lat doświadczenia zawodowego
  • bardzo dobra znajomość problematyki praw człowieka ze szczególnym uwzględnieniem praw seksualnych i reprodukcyjnych, wolności zgromadzeń, wolności słowa i RoL, w tym standardów międzynarodowych w tym zakresie
  • doświadczenie w pisaniu raportów, opinii i innych tekstów z zakresu praw człowieka
  • silna motywacja do pracy, odpowiedzialność i samodzielność
  • bardzo dobra znajomość języka angielskiego
  • terminowość
  • wysokie kompetencje komunikacyjne w mowie i piśmie

Mile widziane:

• doświadczenie w prowadzeniu badań, wystąpieniach publicznych, kontaktach z władzami

Zatrudnionej osobie oferujemy:

• zdobycie doświadczenia w pracy w jednej z największych organizacji broniących praw człowieka na świecie
  • zatrudnienie w ramach umowy o pracę w pełnym wymiarze etatu
  • miejsce pracy: Warszawa
  • wynagrodzenie w przedziale 3500 – 3800 zł netto (przy pełnym wymiarze godzin), w zależności od kompetencji i doświadczenia

Planowany początek zatrudnienia – wrzesień 2021 r. Przez najbliższe miesiące praca będzie świadczona zdalnie bądź w trybie hybrydowym.

Zainteresowane osoby prosimy o przesłanie CV oraz listu motywacyjnego do 3 sierpnia 2021 r. za pomocą dostępnego poniżej formularza. Skontaktujemy się tylko z wybranymi kandydatami/kandydatkami.

FORMULARZ APLIKACYJNY

Poniżej dodaj swoje CV:

Jeśli jest wymagany - dodaj swój list motywacyjny:

Jeśli jest wymagany - dodaj inny dokument:

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych przez Stowarzyszenie Amnesty International w celu przeprowadzenia procesu rekrutacji. Dane będziemy przetwarzać do 30 dni na podstawie obowiązujących przepisów prawa (m.in. Rozporządzenia UE 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016). Pamiętaj, że masz prawo dostępu do swoich danych. Możesz zwrócić się do nas z prośbą o ich sprostowanie, usunięcie lub ograniczenia ich przetwarzania. Możesz też wycofać swoją zgodę, a także złożyć skargę do organu nadzorczego. W sprawie danych osobowych kontaktuj się z nami pod adresem: dane@amnesty.org.pl.