“Powrót na plac wolności” najlepszym dokumentem o prawach człowieka na Planete Doc – Amnesty International

Petr Lom i Torstein Grude otrzymali nagrodę Amnesty International za film opowiadający o egipskiej rewolucji.

PLANET-DOC-plakat 2Nagrodę oraz 3000 euro przyznało jury w składzie:

Mirosław Chojecki – wykładowca, producent, reżyser, scenarzysta

Draginja Nadażdin (przewodnicząca) – Dyrektorka Amnesty International Polska

Tadeusz Sobolewski – krytyk filmowy

Ponadto wyróżnienia otrzymały filmy: -5 rozbitych kamer- – w reż. Emada Burnata i Guya Davidi, oraz -Pokolenie Kunduz- w reż. Martina Gernera.

Jurorzy jednomyślnie podjęli decyzję, że nagroda Amnesty International w tegorocznym konkursie otrzymuje film “Powrót na Plac Wolności” w reż. Petra Loma i Torsteina Grude. – Film ten jest wnikliwym spojrzeniem na Egipt rok po rewolucji rozpoczętej na Placu Tahrir. Przejmująco opowiada pozornie znaną z mediów historię o egipskiej rewolucji, zapraszając nas do osobistych dramatów jej 5 bohaterów. Najbardziej poruszyła nas odwaga bohaterów,  którzy nie zgadzają się na kontynuację przemocy, brak zmiany i na nieszczere obietnice reform służb bezpieczeństwa. Zaskakuje błyskotliwość z jaką film ukazuje, że walka o godność i wolność dla bohaterów egipskiej rewolucji nadal trwa.

Film -5 rozbitych kamer- w reżyserii Emada Burnata i Guya Davidi został wyróżniony za bardzo osobiste spojrzenie na konflikt izraelsko-palestyński, gdzie kamera jest świadomie wybranym narzędziem upartej walki z przemocą.

Film -Pokolenie Kunduz- w reżyserii Martina Gernera jury wyróżniło za subtelny obraz codzienności w Afganistanie, pokazanej przez pryzmat życia mieszkańców wioski, którzy własnymi drogami szukają wiary w przyszłość.

Więcej o laureatach tegorocznego Planete Doc Film Festival na stronie festiwalu: http://planetedocff.pl/

Powiązany temat

Konkurs filmów o prawach człowieka i debata “Obcy w swoim domu. Palestyńczycy a Izrael” – Amnesty na festiwalu filmów dokumentalnych Millennium Docs Against Gravity

Powiązany temat