“Poza prawem: Echa z Guantánamo” – pokaz filmu – Amnesty International

“Poza prawem: Echa z Guantánamo” – pokaz filmu

Lubelska grupa Amnesty International zaprasza na pokaz filmu pt. "Poza prawem: Echa z Guantanamo" / "Outside the Law: Stories from Guantanamo".

“Poza prawem: Echa z Guantanamo” / “Outside the Law: Stories from Guantanamo” (Wlk. Bryt. 2009)

Reżyseria: Polly Nash, Andy Worthington

Czas: 74 min

Gdzie: Kawiarnio – Księgarnia “Spółdzielnia” Ul. Peowiaków 11, Lublin

7deb787731Kiedy: 29.04.2011r., godz. 18:00

Koncentrując się na historiach trzech więźniów – Shakera Aamer (który jest wciąż przetrzymywany) oraz Binyam Mohameda i Omar Deghayes, film jest poważną naganną dla ludzi, którzy wciąż uważają, że w Guantánamo byli przetrzymywani -najgorsi z najgorszych-, a administracja Busha była usprawiedliwiona odpowiadając na ataki terrorystyczne z 11 września 2001 roku tzw. “wojną z terroryzmem”, która polegała na przetrzymywaniu ludzi ani jako więźniów wojennych chronionych Konwencją Genewską, ani jako podejrzanych przestępców z prawem do procesu sądowego, ale jako -wrogich bojowników- bez żadnych praw.

Podczas seansu zbierane będą podpisy pod petycją do Prokuratora Generalnego Andrzeja Seremeta, wzywające do poinformowania opinii publicznej o zakresie i metodach śledztwa w sprawie istnienia tajnych więzień CIA w Polsce prowadzonego od dwóch lat przez polską prokuraturę, a także, gdy zostanie ono zakończone. Po projekcji zapraszamy na dyskusję.

wstęp wolny