Pozdrowienia z Noworosji – Amnesty International

Pozdrowienia z Noworosji

Amnesty International patronuje książce Pawła Pieniążka, zbiorowi reportaży ze wschodniej Ukrainy.

Wojna na Ukrainie zaskoczyła Europę, która przywykła do “odwiecznego” pokoju w pobliżu swoich granic. Jak się okazało, niesłusznie. Po dramatycznych wydarzeniach na kijowskim Majdanie i rosyjskiej aneksji Krymu akcja przeniosła się do Donbasu, gdzie prorosyjscy separatyści zamarzyli o nowym regionie Rosji – Noworosji. Nieliczne początkowo demonstracje przeistoczyły się w otwarty konflikt zbrojny podsycany i wspierany przez władze w Moskwie.

Paweł Pieniążek na bieżąco relacjonował te wydarzenia dla polskiej prasy, radia i telewizji. Był pierwszym dziennikarzem, który dotarł do wraku zestrzelonego przez separatystów samolotu malezyjskich linii lotniczych. W Pozdrowieniach z Noworosji opisuje tragikomiczne narodziny konfliktu i jego tragiczne konsekwencje – katastrofę humanitarną, zniszczone miasta i zdruzgotane marzenia ludzi o normalnym życiu.

Paweł Pieniążek (1989) – dziennikarz specjalizujący się w tematyce Europy Wschodniej. Relacjonował wydarzenia na Majdanie i konflikt zbrojny we wschodniej Ukrainie. Współpracuje z “Dziennikiem Opinii”, “Nową Europą Wschodnią”, “New Eastern Europe”,  Informacyjną Agencją Radiową Polskiego Radia S.A. i “Tygodnikiem Powszechnym”. Publikował m.in. w “Gazecie Wyborczej”, “Newsweeku”, “Polityce” i “W
prost”.

Więcej o książce na stronie “Krytyki Politycznej”

Lista spotkań z autorem w najbliższym czasie:

• Kraków ? 15.02, salon Empik w Galerii Bonarka, niedziela, 16.00, prowadzenie: Marcin Wilk
  • Gdańsk ? 16.02, salon Empik w Galerii Bałtyckiej , 18.00, prowadzenie: Iwona Demska
  • Warszawa ? 17.02, salon Empik w Galerii Arkadia, 18.00, prowadzenie: Ludwika Włodek
  • Warszawa ? 18.02, Krytyka Polityczna, ul. Foksal 16, w jęz. angielskim w ramach cyklu “Poland for beginners”, prowadzenie: Agnieszka Wiśniewska
  • Wrocław ? 19.02, Klub KP, prowadzenie: Dawid Krawczyk
  • Poznań – 21.02, godz. 18.00, Ksiegarnia Zemsta
  • Kalisz – 25.02, Cafe Calisia.pl, Aleja Wolności 6, prowadzenie: Mikołaj Pancewicz
  • Łódź ? 26.02, Świetlica KP, prowadzenie: Igor Rakowski-Kłos