Poznań: Pokaz filmu “GITMO – nowe prawa wojny”, 18 kwietnia 2007 – Amnesty International

Poznań: Pokaz filmu “GITMO – nowe prawa wojny”, 18 kwietnia 2007

"GITMO – Nowe prawa wojny"

produkcja: Dania, Szwecja, 2005
reżyseria: Erik Gandini, Tarik Saleh
Pokaz odbędzie się 18 kwietnia, o godz. 18.30, sala 001 w siedzibie WSNHiD (ul. Gen. T. Kutrzeby 10)
Pokaz filmu połączony będzie z panelem dyskusyjnym z udziałem m. in. Prof. UAM dr hab. Jana Sandorskiego
Guantanamo – Gułagiem naszych czasów www.amnesty.org/guantanamoflotilla/ -Guantanamo- w wojskowym skrócie GITMO, staje się dziś niemal synonimem słowa -więzienie-. Niechlubne praktyki, jakim poddawani są tamtejsi więźniowie, odbiły się echem w całym cywilizowanym świecie. Sekwencje z bazy wojskowej sąsiadują z wywiadami oraz archiwalnymi zdjęciami z politycznych debat i szokującymi scenami torturowanych więźniów.
Reżyserom udało się namówić do rozmów stacjonujących w Guantanamo żołnierzy, uwolnionego stamtąd Mehdi’ego Ghezali, kierującego bazą generała Geoffreya Millera czy Janis Karpinski, dowódcę irackiego więzienia w Abu Ghraib.
O -metodach śledczych- opowiadają bohaterowie -GITMO – Nowe prawa wojny-, choć wypowiedzi amerykańskich wojskowych rzadko wykraczają poza -regulaminowe- formułki.
Produkcja filmu trwała przeszło dwa lata: od 2003 do 2005 roku. Oprócz bazy w Guantanamo realizatorzy odwiedzili: Waszyngton, Sztokholm, Bukareszt i więzienie Abu Ghraib w Iraku.
Czy świat pozna kiedyś całą prawdę o Guantanamo- https://amnesty.org.pl/index.php-id=213"
BO PIĘC LAT BEZPRAWIA TO ZA DŁUGO
Amnesty International