Poznaj aktywistów i aktywistki grup lokalnych Amnesty International – Karolina Janiak

Działasz w Grupie Lokalnej w Szczecinie. Co skłoniło Cię do przystąpienia do Amnesty?

Amnesty International świętowało właśnie 30-lecie powstania polskiej sekcji, a ja nareszcie miałam wystarczająco dużo przestrzeni, by w pełni zaangażować się w aktywizm na rzecz praw człowieka. Zainspirowałam się historiami bohaterów i bohaterek Maratonów Pisania Listów, w obronie których pisaliśmy tysiące pojedynczych listów. Greta Thunberg, młoda aktywistka klimatyczna, powiedziała: „Nigdy nie jesteś zbyt mały, aby coś zmienić”. Uwierzyłam, że moja aktywność ma znaczenie! Nawet niewielki gest może przyczynić się do wielkiej zmiany. W moim rodzinnym mieście dołączyłam do grupy odważnych i zdeterminowanych osób. Wspólnie walczymy o świat wolny od tortur i niesprawiedliwości.

Oprócz tego, aktywnie zaangażowałaś się w działalność zespołu Queer Amnesty. Powiesz, czym zajmuje się ten zespół?

Niesprawiedliwość wobec społeczności LGBT+ traktuję osobiście, dlatego bez wahania dołączyłam do nowo powstałego Queer Amnesty – zespołu do spraw praw osób LGBT+. Od czerwca 2020 roku działamy na rzecz poprawy sytuacji osób nieheteroseksualnych i niecispłciowych w Polsce i na świecie. Poprzez rzecznictwo  online wpływamy na rządzących, by prawo chroniło osoby LGBT+ przed przemocą. Edukujemy młodsze i starsze osoby, bo wierzymy, że wiele uprzedzeń jest spowodowanych niewiedzą. Prawa osób LGBT+ są prawami człowieka! Zwiększając świadomość społeczną dotyczącą równego traktowania, zmniejszamy zjawisko dyskryminacji.

Które z działań lub form zaangażowania prowadzonych przez Amnesty jest Ci najbliższe?

Wspomniana już edukacja i związany z nią rozwój są dla mnie szczególnie ważne. Dostęp do informacji to również prawo człowieka! W sieci edukacji praw człowieka Amnesty International różnorodność jest wartością, dlatego możliwa jest wymiana kompetencji pomiędzy osobami o różnym poziomie zaangażowania aktywistycznego i doświadczenia edukatorskiego. Zachwyca mnie sposób rozumienia edukacji praw człowieka jako edukacji o prawach człowieka, na rzecz praw człowieka i poprzez prawa człowieka. To kompleksowe podejście wzmacnia wiedzę, wrażliwość społeczną i przekonanie o potrzebie reagowania sprzeciwem na naruszenia praw i wolności człowieka.

Kiedy myślisz „aktywizm”, to co przychodzi Ci do głowy?

Wyobrażam sobie grupę, w której każda osoba jest indywidualnością i z radością dzieli się swoimi cennymi umiejętnościami z innymi, by cały zespół mógł skutecznie działać na rzecz wyznawanych wartości. Aktywizm w Amnesty International cenię za zrównoważone podejście i wsparcie udzielane przez zaangażowane osoby na różnych etapach aktywistycznej ścieżki. Podczas warsztatów i szkoleń uczę się, w jaki sposób mądrze wykorzystać swój gniew. Jak powiedział Peter Benenson, założyciel Amnesty International: „Lepiej zapalić świecę niż przeklinać ciemność”. Aktywizm to odwaga do wyrażenia sprzeciwu, nadzieja na lepsze jutro i determinacja do trwania przy swoich przekonaniach.