Poznaj aktywistów i aktywistki grup lokalnych Amnesty International – Ola Broda

"Razem mamy ogromną siłę i jesteśmy w stanie wpływać na otaczającą nas rzeczywistość. Zmieniamy się też i my sami - rozwijamy się, nabywamy nowe umiejętności, podejmujemy przełomowe decyzje", mówi Ola Broda, aktywistka Trójmiejskiej grupy lokalnej.

Od kiedy współpracujesz z Ammesty International? Jak zaczęła się nasza współpraca?

Współpracuję z Amnesty International od 2013 roku. W wakacje zaczęłam pracować jako fundraiserka a kilka miesięcy później zostało zorganizowane spotkanie dla osób, które chciałyby założyć grupę lokalną w Trójmieście. I tak już zostałam.

Dlaczego angażujesz się społecznie? Co napędza Cię do działania?

Ludzie. Ludzie w różnym wieku, posiadający odmienne zawody, zainteresowania ale wspólnie działający na rzecz praw człowieka. Z pasją, inicjatywą, zaangażowaniem i przede wszystkim ogromnym poczuciem humoru.

Jakie wyzwania stały przed Tobą i zespołem w czasie Akcji Letniej?

Podczas Akcji Letniej aktywiści i aktywistki Amnesty International odwiedzają największe i najważniejsze wakacyjne festiwale muzyczne w Polsce i działają na rzecz praw człowieka. Wydaje mi się, że podczas tegorocznej edycji największym wyzwaniem było opowiadanie o nowej kampanii „TAK to miłość”, której nikt jeszcze nie identyfikował z Amnesty International. W ramach tej kampanii chcemy stworzyć świat, w którym ludzie będą mieli wiedzę na temat przemocy seksualnej, świadomej zgody na seks i w którym każda osoba będzie czuć się bezpiecznie.

Zawsze dużym wyzwaniem podczas Akcji Letniej jest działalność aktywistyczna w warunkach festiwalowych, zwłaszcza wtedy, kiedy namioty składają się od wiatru a wszystkie rzeczy przemakają.

Akcja Letnia jest też wyjątkową okazją, żeby spotkać się z aktywistami i aktywistkami z całej Polski, poznać działalność innych organizacji pozarządowych, wziąć udział w spotkaniach i debatach. W tym roku mieliśmy szansę porozmawiać z Bogusławem Stanisławskim, który współtworzył Amnesty International Polska oraz zorganizować debatę z sędzią Moniką Frąckowiak, Igorem Tuleyą oraz Dorotą Zabłudowską. Wzięliśmy też udział w warsztatach prowadzonych przez Witka Hebanowskiego, współtwórcy największego na świecie wydarzenia na rzecz praw człowieka – Maratonu Pisania Listów.

Dlaczego warto angażować się Twoim zdaniem w działania Amnesty?

Bo naprawdę zmieniamy świat. Razem mamy ogromną siłę i jesteśmy w stanie wpływać na otaczającą nas rzeczywistość. Zmieniamy się też i my sami – rozwijamy się, nabywamy nowe umiejętności, podejmujemy przełomowe decyzje. Zanim rozpoczęłam moją działalność w Amnesty nie sądziłam, że nauczę się jak przemawiać przed kilkutysięcznym tłumem, organizować wydarzenia na kilkaset osób, rozmawiać z dziennikarzami, czy załatwiać pozwolenia od straży granicznej na bieg na rzecz praw człowieka.

Chcesz dowiedzieć się jak możesz włączyć się w nasze działania? Odwiedź: www.amnesty.org.pl/uwaga-akcja/grupy-lokalne/ i znajdź najbliższą grupę lokalną Amnesty International.

Powiązany temat

Poznaj aktywistów i aktywistki grup lokalnych Amnesty International – Dominika Faber

Powiązany temat

Poznaj aktywistów i aktywistki grup lokalnych Amnesty International – Angel Kmiecik