Poznaj aktywistów i aktywistki grup lokalnych Amnesty International – Paweł Piekara

“Do działania napędzają mnie warsztaty praw człowieka. (…) Kiedy masz gorszy dzień, odkręcasz sobie taki słoik i życie staje się prostsze. Uważam, że edukacja praw człowieka to najlepsze co mnie w życiu spotkało” – mówi Paweł Piekara z Grupy Lokalnej Amnesty w Katowicach.

Od jak dawna działasz aktywistycznie?

Pierwsze pokłady aktywizmu zauważyłem w sobie w gimnazjum, kiedy angażowałem się na rzecz działalności szkolnej. Wspólnie ze wspierającymi mnie nauczycielami mogłem realizować różnego rodzaju pomysły, wydarzenia i działania. Był to dla mnie pierwszy znak tego, że aktywizm to spora część mojej duszy, której trzeba pomóc się uzewnętrznić.

W 2010 roku pierwszy raz uczestniczyłem w Maratonie Pisania Listów w Zespole Szkół Ogólnokształcących nr 5 w rodzinnym Zabrzu. Nie wiedziałem czym jest Maraton. Przyszedłem z przyjaciółmi do szkoły. Była to szkoła jednej z koleżanek, więc ani znałem ani wydarzenia, ani samej szkoły, nauczycieli i uczniów. Ogrom pracy pedagogów i pedagożek, wydarzenia towarzyszące i atmosfera wzajemnego wsparcia w walce o losy bohaterów. To wydarzenie stało się przełomem.

Kiedy związałeś się z Amnesty?

W 2011 roku znalazłem Grupę Lokalną Amnesty w Katowicach. Dołączyłem do wspaniałych ludzi. Kilka lat później przejąłem koordynację w Grupie. Ta funkcja, choć w pełni wolontariacka, dała mi wiele umiejętności, które przydają mi się w moim życiu, m.in. w pracy zawodowej.

Która z kampanii Amnesty jest Ci najbliższa?

Najbliższa jest mi Kampania przeciwko karze śmierci, od której początek wzięło Amnesty jako ruch. Z kolei swoją pracę licencjacką z Nauk Politycznych oparłem na kampanii Amnesty International dotyczącą zakazu aborcji.

Co napędza Cię do działania?

Do działania napędzają mnie warsztaty praw człowieka. Pięknie nazwała to kiedyś moja wieloletnia przyjaciółka, a była koordynatorka Grupy Lokalnej Amnesty w Lublinie – Klaudia Waryszak-Lubaś.

Powiedziała, że warsztaty są jak napełnianie słoików sosem i są jak zapasy na zimę. Kiedy masz gorszy dzień, odkręcasz sobie taki słoik i życie staje się prostsze. Uważam, że edukacja praw człowieka to najlepsze co mnie w życiu spotkało. Właśnie dzięki Amnesty International Polska.

Pragnę też z głębi serducha zachęcić wszystkie czytające osoby do znalezienia w swojej okolicy Grupy Lokalnej Amnesty International i podjęcia działania. Być może aktywizm i edukacja staną się dla Was równie ważne. Szczególnie zachęcam całe województwo śląskie. Działającą w tym regionie Grupę, oprócz katowickiej, znajdziecie także w Zabrzu. My sami działamy również w Gliwicach, Czeladzi, Bielsko-Białej czy Częstochowie. Gdzie nas pociąg poniesie!

Napisz do nas: katowice@amnesty.org.pl i działajmy razem!

Chcesz dowiedzieć się jak możesz włączyć się w nasze działania? Odwiedź: www.amnesty.org.pl/uwaga-akcja/grupy-lokalne/ i znajdź najbliższą grupę lokalną Amnesty International.