Poznaj wartość wolontariatu podczas Maratonu Pisania Listów Amnesty International – Amnesty International

Ogólnopolski projekt "Poznaj wartość wolontariatu podczas Maratonu Pisania Listów Amnesty International", współfinansowany ze środków Unii Europejskiej, opiera się na założeniu, że poszanowanie praw człowieka i traktowanie ich w sposób wolny od dyskryminacji jest wspólną sprawą całego społeczeństwa, a przy budowaniu kultury poszanowania praw człowieka i społeczeństwa obywatelskiego konieczna jest aktywizacja młodzieży już na etapie szkolnym.

Maraton Pisania Listów jest projektem globalnym realizowanym w ponad 50 krajach na różnych kontynentach służy promocji wolontariatu oraz zaangażowaniu społeczeństwa w obronę osób, których prawa zostały złamane.

Beneficjentami projektu są organizatorki i organizatorzy Maratonu Pisania Listów w regionach. W ramach projektu zostaną przeprowadzone dwa dwudniowe szkolenia, w Warszawie w listopadzie 2011, przeznaczone dla koordynatorek/koordynatorów oraz aktywistek/aktywistów. Uczestnicy i uczestniczki będą mieli okazję wziąć udział w warsztatach dotyczących między innymi: organizacji Maratonu Pisania Listów, formalnych aspektów organizowania zgromadzenia, współpracy z grupą oraz komunikacji z mediami. Przeszkolone osoby będą przygotowywały i przeprowadzały szkolenia regionalne. Całość projektu zostanie zakończona Maratonem Pisania Listów.

Wyrażone w niniejszej publikacji opinie są poglądami jej autorów. Treści prezentowane w publikacji nie są tożsame z oficjalnym stanowiskiem instytucji Unii Europejskiej.

Projekt jest współfinansowany ze środków Unii Europejskiej

Żądamy natychmiastowego zakończenia ataków na ludność cywilną Ukrainy!

Powiązany temat

Polska: „Przyjechaliśmy tu, nie chcieli nas wpuścić”. Romowie z Ukrainy traktowani jak niechciani uchodźcy

Rosja: Ponad 1300 demonstrantów zatrzymanych po ogłoszeniu poboru wojskowego

Powiązany temat