Pracownicy Amnesty International uwolnieni, ale Egipscy aktywiści wciąż w areszcie – Amnesty International

Zostali zatrzymani w czwartek wraz z grupą 35 osób: egipskich i międzynarodowych aktywistów, prawników i dziennikarzy, w czasie najazdu żandarmerii wojskowej na biuro Centrum Prawnego Hishama Mubaraka w Kairze. Nie został uwolniony żadnen Egipcjanin.
Amnesty International uważa, że są oni przetrzymywani w odosobnieniu w Camp76 – obozie żandarmerii wojskowej w Manshiyet el-Bakri, na obrzeżach Kairu.
-Bardzo nam ulżyło po tym, jak nasi pracownicy zostali zwolnieni,- powiedział Salik Shetty, Sekretarz Generalny Amnesty Interantional. -Ale to jest po prostu skandaliczne, że Egipscy aktywiści, którzy zostali aresztowani wraz z nimi, nie zostali uwolnieni.- -Nie ma żadnego powodu, aby byli nadal przetrzymywani,- powiedział Salil Shetty. -Muszą zostać uwolnieni natychmiast, bezwarunkowo, tak aby mogli wrócić bezpiecznie do swoich rodzin.-