Prawa człowieka i Docs Against Gravity – Amnesty International

Prawa człowieka i Docs Against Gravity

Amnesty International bierze udział w 12. Docs Against Gravity Film Festival - święcie filmu dokumentalnego. Na festiwalu przyznana zostanie między innymi nagroda Amnesty International za najlepszy dokument o prawach człowieka, odbędą się również debaty towarzyszące filmom "CITIZENFOUR" i "Uwaga! Drony".

Docs Against Gravity Film Festival (wcześniej Planete+ Doc Film Festival) odbywa się w dniach 8-17 maja w Warszawie, Wrocławiu, Bydgoszczy. Ponadto podobnie jak w poprzednich latach, w drugi weekend festiwalu pokazy filmów będą się odbywać w 20 innych miastach Polski. Szczegółowy program festiwalu na http://docsag.pl

W tegorocznym konkursie filmów opowiadających o prawach człowieka jury nagrody Amnesty International przyzna 3000 euro jednemu z 12 filmów biorących udział w konkursie.

W skład jury wchodzą: Draginja Nadaždin (dyrektorka Amnesty International Polska), Mirosław Chojecki (prezes Stowarzyszenia Wolnego Słowa, b. więzień sumienia), Tadeusz Sobolewski (krytyk filmowy i publicysta Gazety Wyborczej). Lista filmów biorących udział w konkursie dostępna jest na stronie festiwalu.
Na festiwalu nie może zabraknąć ciekawych spotkań organizowanych tuż po pokazach filmów. 10 maja w Warszawie o 16:30 pokazany zostanie film “CITIZENFOUR”, a po nim odbędzie się debata “W co i kogo wymierzona jest masowa inwigilacja?” organizowana razem z Fundacją Panoptykon. W debacie udział wezmą:
William Binney – wieloletni analityk amerykańskiej Narodowej Agencji Bezpieczeństwa, twórca programu ThinThread, od 2001 roku sygnalista i publiczny krytyk amerykańskiej administracji
Annie Machon – była agentka MI5 (brytyjskiego kontrwywiadu), sygnalistka, autorka książki “Spies, Lies and Whistleblowers: MI5, MI6 and the Shayler Affair”
gen. Marek Dukaczewski – żołnierz służb specjalnych, dyplomata, były Szef Wojskowych Służb Informacyjnych
Katarzyna Szymielewicz – prawniczka, aktywistka, współzałożycielka i prezeska Fundacji Panoptykon
Spotkanie poprowadzi Draginja Nadaždin – dyrektorka Amnesty International Polska.
12 maja w Warszawie o godz. 19:00 pokazany zostanie film “Uwaga! Drony” a po nim odbędzie się debata “Drony – legalne, etyczne, rozsądne?”. Wezmą w niej udział:
Mustafa Qadri – badacz Amnesty International z Pakistanu, który przygotował w 2013 roku raport “Czy będę następny? Ataki dronów USA w Pakistanie”
dr Marcin Piotrowski – specjalista ds. Zatoki Perskiej, Afganistanu i Pakistanu, analityk w projekcie “Bezpieczeństwo europejskie i przemysł obronny” w Polskim Instytucie Spraw Międzynarodowych
dr Patrycja Grzebyk – specjalistka ds. międzynarodowego prawa humanitarnego, adiunkt w Zakładzie Studiów Strategicznych Instytutu Stosunków Międzynarodowych Uniwersytetu Warszawskiego
dr Błażej Sajduk – prorektor Wyższej Szkoły Europejskiej im. ks. J. Tischnera w Krakowie oraz pracownik Wydziału Studiów Międzynarodowych i Politycznych Uniwersytetu Jagiellońskiego, ekspert ds. etycznego wymiaru nowoczesnych technologii
Spotkanie poprowadzi Aleksandra Zielińska – koordynatorka kampanii w Amnesty International Polska.

Żądamy natychmiastowego zakończenia ataków na ludność cywilną Ukrainy!