Prawa człowieka w filmie dokumentalnym – Amnesty International

Prawa człowieka w filmie dokumentalnym

Już 10 maja rusza Planete Doc Film Festival. Jak co roku będzie na nim gościć również Amnesty International wraz z nagrodą na najlepszy dokument o prawach człowieka i debatą - tym razem porozmawiamy o migrantach i uchodźcach w Europie po filmie "Zawsze obcy" 10 maja o godz. 18.00.

showtn10. PLANETE+ DOC FILM FESTIVAL odbędzie się w dniach 10-19 maja 2013 w Warszawie oraz 12-19 maja we Wrocławiu, gdzie pokazane zostanie ok. 50 filmów. Podobnie jak w poprzednich latach, w drugi weekend festiwalu (18-19 maja) PLANETE+ DOC będzie również obecny w ponad 20 miastach w Polsce (w ramach projektu “weekend z festiwalem PLANETE+ DOC”).

Więcej o festiwalu i szczegółowy program na stronie planetedocff.pl.

W tegorocznym konkursie filmów opowiadających o prawach człowieka jury Nagrody Amnesty International przyzna 3 000 euro jednemu z 9 najlepszych filmów o tej tematyce. W skład jury wejdą: Draginja Nadaždin (dyrektorka Amnesty International Polska), Mirosław Chojecki (prezes Stowarzyszenia Wolnego Słowa, b. więzień sumienia), Tadeusz Sobolewski (krytyk filmowy i publicysta Gazeta Wyborczej). Lista filmów biorących udział w konkursie dostępna jest na stronie festiwalu.

10 maja o godz. 18.00 w Warszawie w Kinotece odbędzie się specjalny pokaz filmu “Zawsze obcy” (ang. “Nowhere Home”), któremu towarzyszyć będzie debata “S.O.S. Europo! Jak kraje europejskie radzą sobie z imigrantami?”. W rozmowie wezmą udział:

Margreth Olin – reżyserka filmu “Zawsze obcy”

Witold Klaus – prezes Stowarzyszenia Interwencji Prawnej

Weronika Rokicka – koordynatorka kampanii Amnesty International

John Peder Egenes – dyrektor Amnesty International Norwegia

Rozmowę poprowadzi Adam Leszczyński, dziennikarz Gazety Wyborczej.

Nie dla represji wobec osób niosących pomoc

Powiązany temat

Armenia/Azerbejdżan: Konflikt o Górski Karabach przyczyną wieloletniego cierpienia osób starszych – nowe raporty

Powiązany temat