Prawa człowieka w filmie dokumentalnym

Już 9 maja w Warszawie, a 10 maja we Wrocławiu, rusza Planete Doc Film Festival - święto filmu dokumentalnego. Na festiwalu przyznana zostanie między innymi nagroda Amnesty International za najlepszy dokument o prawach człowieka, odbędą się również debaty towarzyszące filmowi "W rolach głównych: białoruscy wichrzyciele".

planete-doc-plakat-2014-03-21-01

11 Planete+ Doc Film Festival odbędzie się w dniach 9-18 maja w Warszawie i we Wrocławiu. Podobnie jak w poprzednich latach, w drugi weekend festiwalu (17-18 maja) PLANETE+ DOC będzie również obecny w 10 miastach w Polsce (w ramach projektu „weekend z festiwalem PLANETE+ DOC”). Szczegółowy program festiwalu można znaleźć na stronie planetedocff.pl.
W tegorocznym konkursie filmów opowiadających o prawach człowieka jury Nagrody Amnesty International przyzna 3000 euro jednemu z 10 najlepszych filmów o tej tematyce. W skład jury wejdą: Draginja Nadazdin (dyrektorka Amnesty International Polska), Mirosław Chojecki (prezes Stowarzyszenia Wolnego Słowa, b. więzień sumienia), Tadeusz Sobolewski (krytyk filmowy i publicysta Gazety Wyborczej). Lista filmów biorących udział w konkursie dostępna jest na stronie festiwalu.
10 maja o godz. 18:00 w Dolnośląskim Centrum Filmowym we Wrocławiu, a 12 maja o godz. 18:00 w Kinotece w Warszawie pokazany zostanie film W rolach głównych: białoruscy wichrzyciele, a po nim odbędą się debaty Jak obalić dyktatora? Białoruski Wolny Teatr, Euromajdan, rosyjscy obrońcy praw człowieka – czy Europa Wschodnia wywalczy sobie drogę ku wolności?
We Wrocławiu w debacie udział wezmą:
Aleksandra Zielińska – koordynatorka kampanii Amnesty International,
Madeleine Sackler – reżyserka filmu,
prof. Nikołaj Iwanow – pracownik Instytutu Historii Uniwersytetu Opolskiego, prezes Fundacji Za Wolność Waszą i Naszą, były rosyjski i polski działacz opozycji,
Moderator: Michał Syska – dyrektor Ośrodka Myśli Społecznej im. F. Lassalle’a we Wrocławiu, publicysta, konsultant polityczny, działacz społeczny.
W Warszawie w debacie udział wezmą:
Madeleine Sackler – reżyserka filmu,
Andrej Sannikau – białoruski polityk i działacz społeczny, kandydat na prezydenta Białorusi w 2010 r., były więzień sumienia,
Draginja Nadazdin – dyrektorka Amnesty International Polska,
Moderator: Andrzej Poczobut – białoruski dziennikarz, korespondent Gazety Wyborczej, były więzień sumienia.

20 zł miesięcznie
Pomagaj organizować akcje i kampanie
30 zł miesięcznie
50 zł miesięcznie

Powiązany temat

„Serbka” z nagrodą Amnesty International za najlepszy film o prawach człowieka!

Powiązany temat

Polska: zatrzymanie aktywistki pod zarzutem obrazy uczuć religijnych

Powiązany temat

Wypalenie aktywistyczne. Jak sobie pomóc, kiedy aktywizm nas przytłacza?