Prawa człowieka w Polsce. Jak rozmawiać z młodzieżą na trudne tematy?

Amnesty International zaprasza nauczycieli i nauczycielki na spotkanie sieciujące wokół kampanii Amnesty poświęconych prawom człowieka w Polsce: WOLNE SĄDY, WOLNI LUDZIE oraz TAK TO MIŁOŚĆ, 23 listopada 2019.

Celem spotkania jest wyposażenie nauczycieli i nauczycielek w inspiracje i narzędzia edukacyjne, które przygotują ich do rozmowy z młodzieżą o trudnych, i często postrzeganych jako kontrowersyjne, tematach dotyczących przestrzegania praw człowieka w naszym kraju. Pierwsza część spotkania poświęcona będzie niezależności sądownictwa w Polsce. Osoby uczestniczące będą miały niepowtarzalną okazję spotkać się z sędziami Igorem Tuleyą i Moniką Ciemięgą! W drugiej części spotkania przyjrzymy się problematyce przemocy seksualnej wobec kobiet i fundamentalnej roli edukacji seksualnej w jej przeciwdziałaniu.

PROGRAM SPOTKANIA

• Wprowadzenie: wzajemne poznanie się, prezentacja projektu i programu spotkania.
  • Wprowadzenie do kampanii „Wolne Sądy, Wolni Ludzie” – Agnieszka Dąbrowiecka, Menadżerka Działu Programowego Amnesty International
  •  Spotkanie i panel dyskusyjny z sędziami: Moniką Ciemięgą oraz Igorem Tuleyą
  • Posiłek
  • Wprowadzenie do kampanii TAK TO MIŁOŚĆ – Mikołaj Czerwiński, koordynator kampanii
  • Warsztat z edukacji seksualnej

CZAS I MIEJSCE
Spotkanie odbędzie się 23 listopada 2019 roku w godzinach 10.00 – 18.00. Na warsztaty zapraszamy do Marzycieli i Rzemieślników przy ulicy Brackiej 25 w Warszawie.

KOGO ZAPRASZAMY?
Zapraszamy nauczycieli i nauczycielki z całej Polski, którzy pracują z młodzieżą w szkołach. Do udziału w spotkaniu i warsztacie zaprosimy grupę maksymalnie 30 osób.

REKRUTACJA
Osoby zainteresowane udziałem w spotkaniu prosimy o wypełnienie formularza zgłoszeniowego do dnia 14 listopada 2019 roku. Formularz znajduje się tutaj>>>

KOSZTY DOJAZDU, NOCLEGU I WYŻYWIENIA
Osobom uczestniczącym w spotkaniach sieciujących zapewniamy nocleg, pełne wyżywienie oraz zwrot kosztów dojazdu do Warszawy środkami transportu zbiorowego (autobusy, pociągi IC, TLK i Polregio) z/na szkolenie.

W razie pytań/wątpliwości zachęcamy do kontaktu z Aleksandrą Ziółkowską, koordynatorką projektu: aleksandra.ziolkowska@amnesty.org.pl

O PROJEKCIE
Spotkanie odbywa się w ramach projektu „Aktywizm i edukacja – rozwój i wzmocnienie środowisk działających na rzecz praw człowieka” finansowanego ze środków Fundacji Stefana Batorego.

Powiązany temat

W nowym roku szkolnym zmieniaj świat na lepsze z projektem Start The Change

Powiązany temat

Wypalenie aktywistyczne. Jak sobie pomóc, kiedy aktywizm nas przytłacza?