Premiera “Chimes of Freedom” w Polsce – Amnesty International

Premiera “Chimes of Freedom” w Polsce

21 lutego będzie mieć miejsce w Polsce premiera 4-płytowego albumu z utworami Boba Dylana, nagranych przez znanych artystów, "Chimes of Freedom". Album ukaże się nakładem wydawnictwa Universal Record oraz na iTunes Wydarzenie to będzie częścią obchodów 50. urodzin Amnesty International.

cover_chimes_of_freedom_bob_dylan_014-płytowy album zawiera 76 utworów Boba Dylana w nowych interpretacjach ponad 80 artystów.

Na albumie Chimes of Freedom: The Songs of Bob Dylan Honoring 50 Years of Amnesty International pojawią się wykonania artystów takich jak Adele * Bad Religion * Joan Baez * Dierks Bentley * Jackson Browne * Johnny Cash * Steve Earle & Lucia Micarelli * Marianne Faithfull * Bryan Ferry * Neil Finn with Pajama Club * Michael Franti * Angelique Kidjo * Diana Krall * Kronos Quartet * Lenny Kravitz * Bettye LaVette * Taj Mahal * Mariachi El Bronx * My Morning Jacket * Joe Perry * Pete Seeger * Sinead O’Connor * Rise Against * Carly Simon * Patti Smith * The Belle Brigade * Lucinda Williams * Evan Rachel Wood. Pełną listę utworów znajdziecie na stronie amnestyusa.org/chimes

Helen Garrett, dyrektor projektów specjalnych Amnesty International, stwierdziła: “Chimes of Freedom” to mnóstwo perełek. Można powiedzieć, że album ten pokazuje jak mocnym uczuciem artyści z różnych pokoleń darzą muzykę Dylana i z jaką pasją wspierają prawa człowieka. Mamy nadzieję, że ich fani zainspirują się tym albumem i wraz z milionami aktywistów na całym świecie przyłączą się do obrony praw człowieka-.

Amnesty International spotkała się z ogromnym i hojnym wsparciem ze strony różnorodnych sklepów sprzedających muzykę, m.in. Amazon, Google Music, iTunes, Spotify, Starbucks, czy Independent Retail. Utwory z tego albumu zaczęły już być pojawiać się w wielu audycjach nadawanych przez radio, satelitę i Internet.

Producentami wykonawczymi tego wydawnictwa są Jeff Ayeroff i Julie Yannatta, którzy wcześniej pracowali m.in. nad albumem -Instant Karma. The Amnesty International Campaign to Save Darfur- – z roku 2007, na którą złożyły się solowe kompozycje Johna Lennona wykonane przez znanych artystów takich jak U2, Green Day, czy R.E.M.

Album -Chimes of Freedom- dedykowany jest tysiącom ludzi na całym świecie, którzy są więzieni lub którym grożą niebezpieczeństwa z powodu pokojowego wyrażania swoich poglądów. W tym projekcie wszyscy artyści, muzycy sesyjni, twórcy aranżacji, inżynierowie dźwięku, producenci i studia nagraniowe pracowali pro-bono, aby wesprzeć ideę praw człowieka.

Amnesty International zachęca osoby zainspirowane muzyką Dylana do przyłączenia się do obecnych 3 milionów osób wspierających organizację, którzy podejmują różnorodne działania w celu obrony praw człowieka. Na stronie amnestyusa.org/chimes znaleźć można sylwetki osób więzionych lub którym grozi niebezpieczeństwo, jak również sugerowane działania w ich sprawach. Działanie takie może oznaczać coś tak prostego jak napisanie listu ze słowami wsparcia do więźnia sumienia, czyli osoby więzionej za pokojowe wyrażanie swoich poglądów lub napisanie do różnych rządów poprzez Tweetera lub wiadomość e-mail, próbując przekonać je do zmiany represyjnych praw lub działań.

Specjalne dwupłytowe wydanie Chimes of Freedom będzie od 24. stycznia dostępne w amerykańskiej sieci Starbucks, do wyczerpania zapasów. Będzie ono zawierać łącznie 31 utworów.

Premiera albumu odbyła się w Stanach Zjednoczonych podczas corocznego Maratonu Pisania Listów Amnesty International w grudniu – największego wydarzenia na rzecz praw człowieka. Więcej informacji: amnestyusa.org/writeathon.

Tłumaczył Bartosz Kumanek

Powiązany temat

Konkurs filmów o prawach człowieka i debata “Obcy w swoim domu. Palestyńczycy a Izrael” – Amnesty na festiwalu filmów dokumentalnych Millennium Docs Against Gravity

Powiązany temat