Prezes Amnesty International Turcja zatrzymany w ramach czystek po zamachu stanu – Amnesty International

W odpowiedzi na doniesienia, że Taner Kiliç, Prezes Amnesty International Turcja, został wczoraj zatrzymany przez policję wraz z 22 innymi prawnikami w Izmirze w związku z podejrzeniem o powiązania z ruchem Fethullaha Gülena, Salil Shetty, Sekretarz Generalny Amnesty International, powiedział:

– Fakt, że czystki po przewrocie w Turcji wciągnęły w swoje sieci Prezesa Amnesty International Turcja jest kolejnym dowodem na to, jak daleko zaszła ta sytuacja i z jak bardzo arbitralnymi działaniami mamy do czynienia. Taner Kiliç ma długą i znakomitą historię obrony dokładnie tych wolności, które tureckie władze próbują teraz zdeptać.

– Wobec braku wiarygodnych i dopuszczalnych dowodów na popełnienie przestępstwa wzywamy tureckie władze do natychmiastowego uwolnienia oraz wycofania zarzutów wobec zatrzymanego Tanera Kiliça oraz 22 pozostałych prawników.

Tło

Taner Kiliç był członkiem zarządu Amnesty International Turcja w różnych okresach od 2002 roku, a od 2014 roku jest prezesem zarządu. Podczas lat pracy dla organizacji praw człowieka w Turcji konsekwentnie wykazywał niezmienne zaangażowanie na rzecz praw człowieka.

Taner Kiliç został zatrzymany w swoim domu w Izmirze o 6:30 rano we wtorek 6 czerwca po czym zabrano go do jego biura. Oba miejsca zostały przeszukane. Aktualnie znajduje się w areszcie w Yeşilyurt, dzielnicy Izmiru.

W tej chwili zatrzymanie Tanera Kiliça nie wydaje się mieć związku z pracą Amnesty International, czy też być wymierzone w organizację. Nakaz zatrzymania odnosi się do dochodzenia w sprawie podejrzanych o członkostwo w „Organizacji Terrorystycznej Fethullaha Gülena” (FETO). W tej chwili nie jest jasne dlaczego Taner Kiliç jest podejrzany o takie związki.

Nie dla poniżającej masowej detencji w polskich ośrodkach dla cudzoziemców!

Powiązany temat

Chiny: Opublikowany wreszcie raport ONZ powinien doprowadzić do pociągnięcia do odpowiedzialności za zbrodnie przeciwko ludzkości w Sinciangu

Powiązany temat

Iran/Turcja: Uciekający z Afganistanu uchodźcy ostrzeliwani i bezprawnie zawracani na granicach