Prezydenci zrobili z nas polski zaścianek – Beata Łabutin – Gazeta Wyborcza – Opole – 25.11.2008 – Amnesty International

(…) Zarząd Stowarzyszenia Amnesty International Polska wydał oświadczenie, w którym zarzuca władzom Opola działania dyskryminujące mniejszości obecne w opolskiej społeczności.
-Pragniemy wyrazić głębokie zaniepokojenie decyzją Pana Arkadiusza Karbowiaka, wiceprezydenta miasta Opole, zakazującą zorganizowania projektu -Żywa Biblioteka – w Miejskim Ośrodku Kultury w Opolu. Jest ona przejawem jawnej dyskryminacji i może skutkować dalszymi naruszeniami wobec wspomnianych mniejszości. Stanowi niebezpieczny sygnał braku zrozumienia i akceptacji dla różnic wśród ludzi oraz przyzwolenia na działania dyskryminujące mniejszości obecne w naszych społecznościach.
Niepokojące jest, iż decyzja o zakazie zorganizowania -Żywej Biblioteki – w MOK-u pochodzi od przedstawicieli władzy publicznej, która powinna stać na straży praw i wolności obywateli oraz czynnie włączać się w tworzenie przestrzeni do dyskusji, które gwarantują szanse rozwoju społeczeństwa wielokulturowego, opartego na zasadzie tolerancji i powszechnego zrozumienia- – podkreślił zarząd Amnesty International Polska. (…) Czytaj dalej