Projekcje filmu A. Niekrasowa „Niedowierzanie” i dyskusja panelowa „Wojna w Czeczenii a przyszłość Rosji”, 9 września 2004 r. – Amnesty International

Dokument Niekrasowa poświęcony jest zamachowi terrorystycznemu z 9 września 1999 r., w którym życie stracili mieszkańcy wysadzonego w powietrze 9-piętrowego bloku mieszkalnego w Moskwie. -Niedowierzanie- stawia pytania o sprawców zamachu i o jego konsekwencje, tak dla poszczególnych osób, jak i dla całej Rosji.

W związku z przypadającą 9 września piątą rocznicą zamachu różne organizacje
pozarządowe i instytucje kulturalne na świecie, m.in. w Berlinie, Waszyngtonie, Moskwie, Kopenhadze i Lugano, przygotowują pokazy filmu połączone z publiczną debatą. Projekcje organizowane są we współpracy z producentem filmu – Dreamscanner Film Production.

Dyskusja panelowa na temat -Wojna w Czeczenii a przyszłość Rosji-, rozpocznie się około godziny 19:45. Moderatorem dyskusji będzie profesor Andrzej Paczkowski, członek Komitetu Helsińskiego w Polsce. Swój udział potwierdzili: poseł na Sejm RP Mariusz Kamiński, Przedstawiciel Pełnomocny Parlamentu Czeczeńskiego na Europę Akhjad Idigow, dr hab. Włodzimierz Marciniak, Polska Akademia Nauk, Ihar Bialiayeu, Rosyjska Telewizja NTV, Władimir Blinkow, -Argumenty i Fakty- oraz reżyser filmu, Andrej Niekrasow.

Wstęp na projekcję i dyskusję jest wolny, lecz ograniczony liczbą miejsc.
Miejsca – na pokaz w Warszawie – można rezerwować telefonicznie (numer (22) 556 44 40, 556 44 41) lub pod adresem: hfhr@hfhrpol.waw.pl.

Helsińska Fundacja Praw Człowieka zaprasza także na organizowane we współpracy z Amnesty International pokazy filmu w:

• Poznaniu – 9.9.04, godz. 19:00, Teatr Ósmego Dnia, ul. Ratajczaka 44
  • Lublinie – 9.9.04, godz. 17:30, Ośrodek Brama Grodzka – Teatr NN, ul.
    Grodzka 21
  • Krakowie – 9.9.04, godz. 18:00, Kino Mikro, ul. Juliusza Lea 5
  • Wrocławiu – 10.09.04, godz. 19:00, Ośrodek Postaw Twórczych, ul.
    Działkowa 15.

Wstęp na projekcje jest wolny i ograniczony tylko liczbą miejsc. Więcej o filmie i jego twórcach na stronach www.disbelief-film.com i www.dreamscanner.com.