Projekt Deklaracji Praw Ludów Tubylczych – Amnesty International

Projekt Deklaracji Praw Ludów Tubylczych

Tło wydarzeń

Ludy Tubylcze Afryki, Azji, Europy i obu Ameryk potrzebują natychmiast silnej i efektywnej ochrany ich praw.

Dziesięć lat temu eksperci Organizacji Narodów Zjednoczonych (ONZ) – Grupa Robocza do Spraw Ludów Tubylczych, oraz jej organ nadrzędny – Podkomisja ONZ do Spraw Zapobiegania Dyskryminacji i Ochrony Mniejszości (teraz nazywana Podkomisją ONZ ds. Popierania i Ochrony Praw Człowieka) zaproponowała nowy międzynarodowy standard praw człowieka, uwzględniający zagrożenia, z jakimi spotyka się ludność autochtoniczna na całym świecie. Tego samego roku Zgromadzenie Ogólne ONZ uznało przyjęcie tej Deklaracji za jeden z najważniejszych celów Międzynarodowej Dekady Ludów Tubylczych Świata.

Niestety, postęp w sprawie przyjęcia Deklaracji Praw Ludów Tubylczych został zahamowany dyskusjami toczącej się między państwami – stronami. W momencie, gdy do zakończenia Międzynarodowej Dekady Ludów Tubylczych Świata zostały niecałe cztery miesiące, rządy zgodziły się tylko na dwa z 45 artykułów proponowanego tekstu.

Przed zakończeniem Dekady w grudniu, państwa spotkają się jeszcze raz by przedyskutować projekt Deklaracji. Amnesty International nalega na rządy, by nie traciły tej historycznej szansy. Wszystkie kraje powinny zaangażować się w pracę nad przyjęciem w odpowiednim czasie przynajmniej minimum standardów ochrony i promowania praw ludów tubylczych. Wątpliwości państw dotyczące obecnego projektu powinny być otwarcie konsultowane z organizacjami tubylczymi celem wzmocnienia, a nie osłabienia tychże standardów.

Prosimy o podjęcie akcji przed 29 listopada 2004

Prosimy o wysyłanie listów, kartek oraz petycji do jednego lub więcej z czterech rządów państw, które odgrywają krytyczną rolę podczas debaty dotyczącej projektu Deklaracji – Australii, Kanady, Wielkiej Brytanii i Stanów Zjednoczonych – a także do Ministerstwa Spraw Zagranicznych swojego kraju. Należy pisać własnymi słowami, korzystając z poniższych wskazówek:

• Skuteczne standardy międzynarodowe są natychmiast potrzebne dla zapewnienia uznania, ochrony i promowania praw ludów tubylczych w każdym regionie świata.

• Przyjęcie Deklaracji Narodów Zjednoczonych Praw Ludów Tubylczych jest niezwykle ważnym pierwszym krokiem będącym odpowiedzią na tę pilną potrzebę.

•  Wszystkie państwa powinny ściśle współpracować z organizacjami tubylczymi, by umożliwić realny postęp zapewniający przyjęcie silnej i skutecznej Deklaracji przed zakończeniem Międzynarodowej Dekady Ludów Tubylczych Świata.

Należy pisać do:

Washington, DC 20520

USA

Dodatkowe zalecane akcje

Osoby indywidualne, grupy oraz sieci przygotowane na podjęcie bardziej zintensyfikowanej akcji:

1. Podczas pisania listów prosimy o uwzględnienie następujących dodatkowych punktów:

Państwa powinny zapewnić pełne i znaczące uczestnictwo ludów tubylczych w procesie prowadzącym do ostatecznego przyjęcia Deklaracji ONZ Praw Ludów Tubylczych, włączając w to możliwie szybkie konsultacje z organizacjami skupiającymi ludność rdzenną odnośnie zastrzeżeń państw wobec obecnego tekstu lub propozycji jego modyfikacji.

Państwa powinny zapewnić, by  każda zaproponowana zmiana obecnego tekstu była zgodna z następującymi podstawowymi zasadami niezbędnymi do ustanowienia mocnych i efektywnych standardów praw człowieka:

• Standardy przedstawione w Deklaracji muszą odnosić się w równym i pełnym stopniu do wszystkich państw. Państwa nie powinny starać się używać sformułowań takich jak „sprawa pozostawiona prawodawstwu  krajowemu”, co mogłoby umożliwić przyznanie pierwszeństwa nad standardami Deklaracji przepisom i polityce poszczególnych krajów.

• Deklaracja powinna bazować na ustanowionych prawach i ich postępowej interpretacji. Państwa nie powinny popierać sformułowań, które mogłyby w jakikolwiek sposób zaniżać standardy ochrony praw ludów tubylczych.

• Deklaracja nie może osłaniać dyskryminacji ludów tubylczych. Państwa powinny wyrazić sprzeciw wobec sformułowań, które mogłyby nakładać wyjątkowe i arbitralne restrykcje na swobodne korzystanie przez ludy tubylcze z uznanych praw człowieka, jak na przykład już ustanowione prawo do samookreślenia.

1. Można również wysyłać listy, faksy lub kartki do niektórych ambasad lub konsulatów krajów, które uczestniczyły w spotkaniach Grupy Roboczej ONZ ds. Ludów Tubylczych. Na przykład można pisać do ambasad krajów będących w bliskich stosunkach z twoim krajem. Mogą to być jedne z następujących państw:

Argentyna

Austria