PROTESTUJ! TAŃCZ! POWSTAŃ! PRZECIWKO PRZEMOCY WOBEC KOBIET – Amnesty International

PROTESTUJ! TAŃCZ! POWSTAŃ! PRZECIWKO PRZEMOCY WOBEC KOBIET

Amnesty International przyłącza się do akcji Feminoteki Nazywam się Miliard/One Billion Rising, by w te Walentynki zaprotestować przeciwko przemocy wobec kobiety. Pomysł jest prosty: tańczymy, żeby wyrazić sprzeciw.

Szacuje się, że w Polsce przemocy fizycznej i seksualnej doświadcza od 700 tysięcy do miliona kobiet. To niemal tyle, ile jest mieszkańców w całym województwie opolskim. Na świecie miliard kobiet padło ofiarą gwałtu. 14 lutego to dobry moment, żeby powiedzieć NIE przemocy wobec kobiet.

W akcji bierze udział 190 krajów. Chcemy, żeby miliard kobiet na całym świecie zatańczył w Walentynki do tej samej piosenki: Break the Chain. Dlaczego taniec? Tańcząc rządzisz swoim ciałem. Wspólny taniec wyzwala energię. To będzie nasz głos protestu.

Zgłoszenia udziału w akcji przyjmuje jej koordynator w Polsce – Fundacja Feminoteka. Wszystkie niezbędne informacje znajdują się na stronie: http://feminoteka.pl/news.php lub na stronie akcji na Facebooku. Jeśli chcecie przyłączyć się w którymś z miast lub zorganizować akcję w swojej miejscowości, piszcie na adres: joannap@feminoteka.pl. To bardzo proste – wystarczy pobrać piosenkę ze strony i można działać.

Co jeszcze możesz zrobić? Wejdź na stronę Amnesty International i wezwij polskie władze do ratyfikacji Konwencji Rady Europy w sprawie zapobiegania i zwalczania przemocy wobec kobiet i przemocy domowej.

Żądaj dostępu do aborcji w Polsce!

Powiązany temat

Polska: „Przyjechaliśmy tu, nie chcieli nas wpuścić”. Romowie z Ukrainy traktowani jak niechciani uchodźcy

1918