Protokół z zebrania Zarządu, 15 marca 2008 – Amnesty International

8. Wyjazdy planowane
9. Sprawy różne.

1. Przyjęcie porządku dziennego
Proponowany porządek dzienny został przyjęty.

2. Raport o stanie członkostwa
Uchwała 01/03/2008:
Zarząd jednogłośnie przyjął osiemdziesięcioro dziewięcioro nowych członków i członkiń.
Zarząd wyraża zgodę na zwolnienie ze składki jednej osoby.

3. Raport nt pracy biura
– na stanowisku asystentki mamy obecnie dwie osoby; mamy również zatrudnionego na zastępstwo koordynatora ds. kampanii.
– w wyniku przeprowadzonej rekrutacji zatrudniony został (na umowę-zlecenie) drugi koordynator DDC, Michał Mann, który zajmie się prowadzeniem projektu w Poznaniu i we Wrocławiu, zajmie się także testem w Gdańsku.
– Stowarzyszenie ma nową księgowość.
– 13 marca 2008 zakończyła się kontrola ZUS; czekamy na protokół i wyniki kontroli.
Fundraising:
– Światowy Dzień Jogi, podczas którego w szkołach jogi odbywały się zbiórki pieniędzy na rzecz AI przyniósł dobry wyniki finansowy.
– natomiast test DDC w kinie Luna wypadł bardzo słabo – przyniósł zaledwie kilka podpisanych poleceń zapłaty.
– Długi Stowarzyszenia – długi wobec Stowarzyszenia: dokonana została analiza długów, które różne osoby mają wobec Stowarzyszenia (nierozliczone zaliczki), niekiedy pochodzących sprzed kilku lat, w sumie na kwotę ok. 1800 złotych. Decyzją Zarządu, że Stowarzyszenie ma miesiąc na podjęcie próby ściągnięcia długów; na kolejnym spotkaniu Zarządu odbędzie się dyskusja na temat ewentualnego umorzenia długów osobom, nie będącym obecnie członkami/członkiniami Stowarzyszenia.
REAP:
Anna Kuczak wróciła ze spotkania koordynatorów projektów edukacyjnych, które odbywało się w Chile, z pomysłami na nowe działania; m.in. planuje włączyć polską sekcję w jeden z projektów pilotażowych, prowadzonych przez IS.
Planowane ważne działania:
– Nagroda Dziennikarska – docierają już teksty, jury planuje spotkanie.
– festiwal DOC Review:  w jury będą: Paweł Łoziński, Tadeusz Sobolewski, Draginja Nadażdin. Być może uda się zaprosić zagranicznego gościa: jednego z przywódców studentów z Tienanmen.
– odbyło się spotkanie kilku organizacji pozarządowych (AI, WFF, SOS Wioski Dziecięce); prowadzone są dyskusje na temat potrzeb i związanych z nimi planów. Pojawiła się m.in. inicjatywa prowadzenia wspólnych negocjacji z Pocztą Polską (z którą NGO-som trudno nawiązać współpracę); trwają także dyskusję na temat możliwych kierunków zmian w ustawie o zbiórkach publicznych (obecna jest z lat trzydziestych).
– 1%: Magdalena Sadłowska jest obecnie skoncentrowana na współpracy z mediami. Agencja reklamowa, przygotowująca dla nas kampanię w sprawie 1%, wybrała jako motyw przewodni kwestię kary śmierci i zaproponowała hasło -Śmierć to nie zabawa-. Kampanię będziemy prowadzić w prasie i w internecie.
– odbył się konkurs reklamy Young creative; AI zaproponowała temat kary śmierci jako jeden z tematów konkursu; będziemy mieli prawo do wykorzystania prac konkursowych.

Uchwała 02/03/2008 o wyborze biegłego rewidenta

Zarząd rekomenduje na stanowisko Biegłego Rewidenta pana Andrzeja Kuligiewicza z KR Audyt.

Uchwała została przyjęta jednogłośnie.

4. Omówienie zmian statutowych
Zarząd zapoznał się z rekomendacjami Komisji Statutowej, dotyczącymi proponowanych zmian statutowych. Propozycje zmian i poprawek w statucie zostaną rozesłane do członków i członkiń oraz umieszczone na Internalu.

5. Rekrutacja rzecznika prasowego
Uchwała 03/03/2008:
Po zapoznaniu się z wynikami rekrutacji oraz z rekomendacjami osób, które przeprowadzały rekrutację, Zarząd uchwala zatrudnienie Moniki Deptuły na stanowisku rzecznika prasowego stowarzyszenia. Nowa rzeczniczka otrzyma umowę o pracę, obejmującą trzymiesięczny okres próbny.
Uchwała została przyjęta jednogłośnie.

6. Decyzje w sprawie grantów na działalność statutową
Po zapoznaniu się z nadesłanymi projektami oraz z rekomendacjami komisji oceniającej te projekty, Zarząd podjął następujące decyzje:
Gdańsk – projekt odrzucony, z uwagi na zbyt mały związek z planem operacyjnym Stowarzyszenia.
Katowice – wniosek wycofano z prośbą o poprawę. Po uwzględnieniu poprawek, projekt otrzyma 378 złotych dofinansowania.
Wrocław – przyznano 700 złotych.
Łódź – przyznano 600 złotych.
Lublin – przyznano 600 złotych.
Poznań – przyznano 500 złotych.
Wszyscy wnioskodawcy i wnisokodawczynie otrzymają pełną informację z uzasadnieniem decyzji oraz sugestiami ewentualnych zmian w projekcie.

7. Przygotowania do Walnego Zgromadzenia
Zarząd przedyskutował stan przygotowań do WZ. Ustalono, w jaki sposób i przez kogo będą przestawiane odpowiednie sprawozdania.

8. Wyjazdy planowane
– Chair-s Forum 3-7 kwietnia – Zuzanna Kulińska
– Praga – aktywizm: Kuba i Agnieszka Krzyżak;
– 14/15 czerwca UE-meeting, Paryż: Maciej Fagasiński

9. Sprawy różne
– Procedury demokratyczne – projekt do konsultacji, temat będzie omawiany na Chair’s forum;
– Dick Osting odszedł z AI UE Ass.
– przeprowadzona została aktualizacja kont amnestyjnych i dostępu do intranetu; konta zostały zaktualizowane.

Protokołowała Anna Dzierzgowska