Przełomowy krok Komisji Europejskiej – Amnesty International

Przełomowy krok Komisji Europejskiej

W odpowiedzi na wiadomość, że Komisja Europejska podjęła pierwsze kroki w celu uruchomienia przeciwko Polce procedury przewidzianej w Artykule 7 Traktatu o Unii Europejskiej, Draginja Nadaždin, dyrektorka Amnesty International w Polsce powiedziała:

– Rząd Polski w końcu staje w obliczu konsekwencji swojego nieodpowiedzialnego dążenia do niszczenia rządów prawa. Bezprecedensowa decyzja Komisji Europejskiej w przedmiocie wniosku o uruchomienie artykułu 7 to sygnał dla władz Polski – nie będziemy tolerować deptania podstawowych praw człowieka.

– Chociaż Amnesty International z zadowoleniem przyjmuje ten krok, to jednak ubolewa nad tym, że decyzja Komisji odnosi się tylko do kwestii związanych z rządami prawa, a nie do szerokiego spectrum zagrożonych praw człowieka w Polsce, w tym wolności zgromadzeń, prawa do azylu oraz praw seksualnych i reprodukcyjnych – powiedziała Iverna McGowan, dyrektorka Biura Instytucji Europejskich Amnesty International.

W następstwie dzisiejszej bezprecedensowej decyzji Komisji Europejskiej, kraje członkowskie UE podejmą decyzję czy chcą pójść w tym kierunku i uruchomić art. 7 Traktatu o Unii Europejskiej.

Zdjęcie: Sébastien Bertrand, CC BY 2.0

Pokojowa demonstracja to nie przestępstwo!

Powiązany temat

Poszukujemy osoby na stanowisko: Specjalista_ka ds. digital fundraisingu

Powiązany temat

Polska: „Przyjechaliśmy tu, nie chcieli nas wpuścić”. Romowie z Ukrainy traktowani jak niechciani uchodźcy