Przekaż

podatku
PRZEKAŻ 1% NA OCHRONĘ PRAW CZŁOWIEKA W POLSCE!

- Mam prawo uczestniczyć w pokojowych zgromadzeniach.
- Chcę niezależnego sądownictwa.
- Walczę o prawa kobiet.

Przymusowe wysiedlenia w Chinach – spotkanie

11 października Amnesty International poruszy temat przymusowych wysiedleń w Chinach. Spotkanie na ten temat z wyjątkowymi gośćmi i pokaz zdjęć z Chin odbędzie się w kawiarni Południk Zero w Warszawie o godz. 18.00.

Na spotkaniu opisany zostanie temat jednej z najczęstszych i najbardziej dramatycznych form łamania praw człowieka w Chinach. O przymusowych wysiedleniach w tym kraju będziemy mogli porozmawiać z:

• Marią Kruczkowską, dziennikarką Gazety Wyborczej;
  • Adamem Sanockim, byłym członkiem Zarządu Amnesty International, specjalistą ds. Tybetu;
  • Maciejem Fagasińskim, koordynatorem kampanii „Stop Przymusowym Wysiedleniom” Amnesty International.

Przymusowe wysiedlenie to usunięcie osoby lub grupy osób wbrew woli z ich domów lub ziemi, które zajmują, bez poszanowania odpowiednich procedur oraz zagwarantowania zabezpieczeń prawnych. Ponieważ wysiedlenia mogą mieć katastrofalne skutki dla życia ludzi, powinny być wykonywane tylko w ostateczności. Władze muszą mieć pewność, że nikt nie pozostanie bez dachu nad głową i nie będzie narażony na łamanie innych praw człowieka. Amnesty International zajmuje się tym tematem na całym świecie w ramach kampanii „Stop Przymusowym Wysiedleniom”.

Szczególnie w Chinach w ostatnich kilku latach liczba przymusowych wysiedleń w całym kraju znacznie wzrosła. Przymusowe wysiedlenia oznaczają często śmierć, pobicia, prześladowania i uwięzienia osób wypędzanych ze swoich domów. Władze chińskie dokonują przymusowych wysiedleń zarówno na terenach miejskich, jak i wiejskich, kierując się przeznaczeniem terenów pod nowe inwestycje. Protesty wobec tych praktyk obejmują niekiedy tak dramatyczne formy jak samo podpalenie.

Już 11 października o godz. 18.00 w kawiarni Południk Zero, na ul. Wilczej 25 w Warszawie będzie można posłuchać ciekawych historii o przymusowych wysiedleniach w Chinach i porozmawiać z ciekawymi gośćmi, którzy przybliżą sytuację praw człowieka w tym kraju.

20 zł miesięcznie
Pomagaj organizować akcje i kampanie
30 zł miesięcznie
50 zł miesięcznie

Uwolnijmy ludzi z piekła!

Powiązany temat

Węgry: uwolnienie Syryjczyka niesłusznie skazanego za terroryzm

Powiązany temat

List otwarty polskich organizacji pozarządowych: wzywamy rząd do wzięcia odpowiedzialność za prawa uchodźców i migrantów