Przymusowe wysiedlenie Romów rumuńskich w Gdańsku: Korespondencja z Urzędem Miasta – Amnesty International

Przedstawiamy korespondencję między Amnesty International a Urzędem Miasta Gdańska dotyczącą problemu wysiedlenia 15 osób, w tym dzieci, z nieformalnego miejsca zamieszkania na terenie ogródków działkowych w Gdańsku-Jelitkowie.<br /> <br />

Informacje z różnych źródeł wskazują, że wysiedlenia dokonali urzędnicy Urzędu Miasta, straż miejska i policja. Rodziny nie zostały prawidłowo zawiadomione o wysiedleniu, ani nie poinformowano ich o alternatywach. Wysiedlenie miało miejsce 4 sierpnia rano. Mieszkańcom dano godzinę na spakowanie rzeczy i opuszczenie terenu. Nie przedstawiono im żadnych dokumentów stanowiących podstawę działań. Romowie rumuńscy mieszkali w tym miejscu od prawie 2,5 roku.
Amnesty International wystosowała pismo do Prezydenta Miasta Gdańska Pawła Adamowicza z wezwaniem do wyjaśnienia sprawy. Poniżej przedstawiamy dotychczasową korespondencję z Urzędem Miasta Gdańska.

Jelitkowo. Fot. Piotr Grzonka.

Nie dla poniżającej masowej detencji w polskich ośrodkach dla cudzoziemców!

Powiązany temat

Rosja: Ponad 1300 demonstrantów zatrzymanych po ogłoszeniu poboru wojskowego