Rada Bezpieczeństwa musi postawić Libię przed Międzynarodowym Trybunałem Karnym – Amnesty International

– Pułkownik Kadafi oraz podwładni muszą zrozumieć, że odpowiedzą za swoje działania – powiedział Salil Shetty, sekretarz generalny Amnesty International. – Muszą oni dostrzec, że dochodzenie oraz wniesienie oskarżenia są rzeczywistością, której będą musieli stawić czoła.

-Powinno to zadziałać jak wezwanie alarmowe dla tych, którzy wydają rozkazy oraz dla tych, którzy je wykonują: Poniesiecie karę za wasze przestępstwa.

– Członkowie Rady Bezpieczeństwa muszą niezwłocznie działać, aby zakończyć falę oburzających nadużyć jakie mają miejsce na ulicach Trypolisu oraz w innych miejscach w Libii.

– Organizacja powtórzyła swoje wezwanie z dnia 23 lutego skierowane do Rady Bezpieczeństwa o natychmiastowe nałożenie na Libię embarga na broń, zapobiegając transferowi sprzętu oraz personelu, oraz do zamrożenia środków należących do Kadafiego, ludzi z nim związanych,  a także wszystkich odpowiedzialnych za naruszenia praw człowieka.

Tłumaczył Arkadiusz Głowacki

Uratujmy rosyjską artystkę uwięzioną za antywojenny protest

Powiązany temat

Zgłoszenia do nagrody medialnej Pióro Nadziei 2022 otwarte!

Powiązany temat

Peru: Co najmniej 40 osób zabitych podczas protestów, trwających od grudnia 2022

Powiązany temat

Ukraina: przerwy w dostawie prądu destrukcyjnie wpływają na życie ludności cywilnej tuż przed Bożym Narodzeniem