Rada Bezpieczeństwa musi postawić Libię przed Międzynarodowym Trybunałem Karnym

– Pułkownik Kadafi oraz podwładni muszą zrozumieć, że odpowiedzą za swoje działania – powiedział Salil Shetty, sekretarz generalny Amnesty International. – Muszą oni dostrzec, że dochodzenie oraz wniesienie oskarżenia są rzeczywistością, której będą musieli stawić czoła.
-Powinno to zadziałać jak wezwanie alarmowe dla tych, którzy wydają rozkazy oraz dla tych, którzy je wykonują: Poniesiecie karę za wasze przestępstwa.
– Członkowie Rady Bezpieczeństwa muszą niezwłocznie działać, aby zakończyć falę oburzających nadużyć jakie mają miejsce na ulicach Trypolisu oraz w innych miejscach w Libii.
– Organizacja powtórzyła swoje wezwanie z dnia 23 lutego skierowane do Rady Bezpieczeństwa o natychmiastowe nałożenie na Libię embarga na broń, zapobiegając transferowi sprzętu oraz personelu, oraz do zamrożenia środków należących do Kadafiego, ludzi z nim związanych,  a także wszystkich odpowiedzialnych za naruszenia praw człowieka.
Tłumaczył Arkadiusz Głowacki