Rada Europy: Rekomendacje do planu działań – Amnesty International

Rada Europy: Rekomendacje do planu działań

Amnesty International ma nadzieję, że podczas Trzeciego Szczytu, Rada Europy będzie miała okazję potwierdzić swoje obecne cele i misję, uczcić dotychczasowe dokonania, jak również zaprezentować plan z wyraźnie wyznaczonymi celami w swojej przyszłej działalności.

W swoim memorandum Rekomendacje dla Trzeciego Szczytu Głów Państw i Rządów Rady Europy, Amnesty International w szczególności nalega, aby Komitet Ministrów zapewnił, iż Trzeci Szczyt:

• będzie obejmować wydarzenie, podczas którego kraje, które do tej pory tego nie zrobiły, będę mogły podpisać i zostać stroną wielu traktatów reprezentujących wyjątkowo aktualne i ważne cele Rady Europy w:

wykorzenianiu rasizmu i innych form dyskryminacji, które stały się plagą

w niektórych rejonach;

faktycznym ustaleniu, iż terytorium krajów należących do Rady Europy jest

strefą wolną od kary śmierci;

wzmocnieniu działalności Europejskiego Trybunału Praw Człowieka;

potwierdzeniu zobowiązania o walce z terroryzmem w sposób, który szanuje

i chroni prawa człowieka wszystkich ludzi;

zagwarantowaniu skuteczniejszego respektowania praw człowieka ofiar

handlu ludźmi;

• zobowiąże 46 państw członkowskich oraz Radę Europy do potraktowania priorytetowo skutecznego wprowadzenia w życie istniejących standardów praw człowieka;

• przejrzy oraz w razie potrzeby zorganizuje dodatkowe źródła, w celu wsparcia i zwiększenia wydajności pracy szeregu organów i mechanizmów Rady Europy;

• zobowiąże Radę Europy do ogłoszenia i opublikowania strategii działania w sprawach priorytetowych oraz do zapewnienia bardziej efektywnego wprowadzenia w życie standardów praw człowieka, łącznie z Europejską Konwencją Praw Człowieka, Europejską Kartą Socjalną oraz Poprawioną Kartą Socjalną, w każdym z 46 krajów członkowskich Rady Europy;

• zobowiąże się do zwiększenia koordynacji i współpracy Rady Europy z innymi organizacjami międzynarodowymi, a zwłaszcza z Unią Europejską (UE), Organizacją Bezpieczeństwa i Współpracy w Europie (OBWE) oraz Organizacją Narodów Zjednoczonych (ONZ), w celu osiągnięcia bardziej skutecznego wdrożenia traktatów o prawach człowieka w krajach członkowskich Rady Europy;

• w szczególności rozważy szanse i wyzwania przedstawione przez możliwe przyszłe wstąpienie rozszerzonej Unii Europejskiej jako strony do Europejskiej Konwencji Praw Człowieka;

• przyczyni się do zwiększenia szansy na organizację paneuropejskiej kampanii przeciwko Przemocy Domowej, jak zostało to zasugerowane przez Zgromadzenie Parlamentarne Rady Europy;

• rozwinie plany zwiększenia jawności działalności Rady Europy dla 800 milionów ludzi żyjących w krajach członkowskich oraz zwiększy udział Instytucji Narodowych ds. Ochrony Praw Człowieka i organizacji pozarządowych w pracach Rady Europy.