RED HAND DAY – akcja dla dzieci-żołnierzy – Amnesty International

RED HAND DAY – akcja dla dzieci-żołnierzy

Akcja "RED HAND DAY", która zaczyna się 1 lutego, odbywa się w ramach kampanii społecznej "DZIECI WOJNY" 8 Festiwalu Filmowego KinoPozaKinem FILMOWA GÓRA 2013. Każdy może w niej wziąć udział, by sprzeciwić się wykorzystywaniu dzieci na wojnach.

Akcja odbywa się 12 lutego każdego roku i polega na zbieraniu odbitek czerwonych rąk uczestników, które są symbolem wsparcia ochrony dzieci w strefach wojennych. Są one następnie przekazywane przedstawicielowi Fundacji “War child” w celu wywarcia presji społecznej oraz by pokazać determinację ludzi dobrej woli na całym świecie, aby dzieci nie musiały walczyć i miały własne radosne dzieciństwo. Polska ma szanse w tym roku stać się ważnym uczestnikiem tej ogólnoświatowej akcji dzięki Państwa zaangażowaniu i pomocy.

Każdy może  zrobić własną czerwoną odbitkę dłoni na kartce, podpisać ją i wysłać na adres: Fundacja “Kombinat Kultury”, Stary Rynek 17, 65-001 Zielona Góra z dopiskiem “4 Róże”.

Akcja RED HAND DAY w ramach festiwalu “Filmowa Góra 2013” rozpocznie się w dniach od 1 do 12 lutego, kiedy zbierane będą czerwone rączki m.in. w szkołach, na Uniwersytecie Zielonogórskim i klubach muzycznych. W 12 miastach w ramach partnerskiego XIV Festiwalu ROCK NOCĄ zagrają zespoły rockowe wspierające akcję.

12 lutego w Zielonej Górze w trakcie koncertu muzycznego odbędzie się konferencja prasowa, a czerwone odbitki rąk poparcia, zebrane w całej Polsce, przekazane zostaną ONZ. Na ten dzień zostali zaproszeni również Polscy Ambasadorzy Dobrej Woli działający przy UNICEF i ONZ. Sam koncert zaś będzie jednocześnie zakończeniem 1-szego etapu zbierania czerwonych rąk poparcia i początkiem ogólnopolskiej kampanii realizowanej w ramach cyklu INNY WYMIAR KINA – DZIECI WOJNY, z finałem na koniec sierpnia 2013.

Cała kampania jest głosem przeciwko wykorzystywaniu dzieci jako żołnierzy. Im więcej osób będzie głośno o tym mówić i protestować, tym szybciej zakończymy ten okrutny proceder.

“Red Hand Day” Organizowany  jest w 50 krajach świata już od 10 lat. jest mocno wspierana przez znaczące osobistości świata polityki, sztuki, nauki, mediów i in. Wśród osób zaangażowanych w akcję są m.in.: Sekretarz Generalny Organizacji Narodów Zjednoczonych Ban Ki-moon, Minister Spraw Zagranicznych Niemiec Guido Westerwelle i były Prezydent Niemiec Horst Köhler, ambasadorzy dobrej woli ONZ.

Partnerami  Kampanii w Polsce są Polska Akcja Humanitarna, Amnesty International, Fundacja “War child” z Wielkiej Brytanii, Profesor Uniwersytetu Zielonogórskiego Zbigniew Izdebski, Neewsweek Polska.

Więcej o akcji na stronie organizatora, Festiwalu KinoPozaKinem Filmowa Góra.

Żądamy natychmiastowego zakończenia ataków na ludność cywilną Ukrainy!

Powiązany temat

Konkurs filmów o prawach człowieka i debata “Obcy w swoim domu. Palestyńczycy a Izrael” – Amnesty na festiwalu filmów dokumentalnych Millennium Docs Against Gravity

Powiązany temat

Izrael/OTP: Rośnie liczba bezprawnych zabójstw i innych przestępstw. Apartheid Izraela wobec Palestyńczyków musi się skończyć