Rekordowy Maraton! Napisaliśmy 268 703 listy!

Maraton z roku na rok rośnie! W tym roku od 6 do 16 grudnia trwa największa akcja w obronie praw człowieka na świecie. Powstało w sumie 268 703 ręcznie pisanych listów i innych apeli. W całej Polsce listy pisano w rekordowej liczbie ponad 500 miejsc.

355-logo_znaczekPodczas 15. Maratonu Pisania Listów Amnesty International w całej Polsce kolejny raz udało nam się pobić rekord. Z roku na rok coraz więcej osób angażuje się w działalność na rzecz praw człowieka. W tym roku do Maratonu dołączyło ponad 500 miejsc w całej Polsce i około 140 krajów świata. W Polsce listy powstawały głównie w kawiarniach, bibliotekach czy szkołach. To, co łączyło tak różne miejsca, to ogromne zaangażowanie i wiara, że słowa mogą zmieniać świat. Dzięki ogromnej mobilizacji, m.in. w takich miejscowościach jak Białystok, Bircza, Jawor czy Zabłudów, napisano bardzo wiele listów.
15-letnia Julia swój list w obronie John Jeanette napisała w Gimnazjum w Tychach. „Niedopuszczalne jest zmuszanie ludzi do poddawania się zabiegom chirurgicznym i terapii psychiatrycznej. To nie jest choroba, jeśli człowiek czuje się kimś innym. Każda osoba na Ziemi może być kimkolwiek zechce, ma wolny wybór i wolną drogę” – powiedziała.
– Maraton Pisania Listów to święto praw człowieka. Pomysł powstał wśród warszawskich aktywistów i aktywistek Amnesty International w 2001 roku. Obecnie jest to największa ogólnoświatowa akcja na rzecz praw człowieka. Pisząc listy podczas Maratonu, pomagamy Bohaterom i Bohaterkom razem z ludźmi z ponad 140 krajów. To naszym słowom daje szczególną moc – podkreśliła Draginja Nadaždin, Dyrektorka Amnesty International Polska.
Do tej pory na całym świecie podjęto ponad 1 540 412 akcji, ale wciąż spływają do nas informacje z wielu krajów.
Sprzeciwiająca się korupcji aktywistka Liu Ping z Chin, Daniel Quintero, uczestnik antyrządowych demonstracji w Wenezueli, Chelsea Manning ze Stanów Zjednoczonych, która przekazywała rządowe materiały niejawne serwisowi Wikileaks, to tylko trójka z 11 tegorocznych Bohaterów i Bohaterek Maratonu Pisania Listów. Były wśród nich sprawy indywidualne, ale były też całe społeczności, które domagają się respektowania swych praw.
– Nasze listy dotyczą losu konkretnych osób i społeczności, które właśnie teraz potrzebują naszej pomocy. Pamiętajmy jednak, że każda konkretna sprawa może być przełomowa – może otworzyć drzwi do zmian prawnych, które nie pozwolą już na zamykanie za walkę z korupcją czy torturowanie uczestników antyrządowych demonstracji – dodaje Draginja Nadaždin.
Podczas Maratonu w całej Polsce odbywały się liczne koncerty, pokazy filmów, wystawy, warsztaty i spotkania wprowadzające w tematykę praw człowieka. W Warszawie w klubokawiarni PAŃSTWOMIASTO – na Scenie Głównej tegorocznego Maratonu – odbyły się warsztaty z zakresu praw człowieka, a aktywiści i aktywistki z warszawskiej grupy lokalnej prowadzili zajęcia z sitodruku.
Maraton Pisania Listów odbywa się co roku w okolicach 10 grudnia, kiedy świętujemy Międzynarodowy Dzień Praw Człowieka. W tym roku Maraton Pisania Listów miał miejsce już po raz piętnasty – tym razem przez 10 dni, od 6 do 16 grudnia.
Od 1961 roku, gdy powstało Amnesty International, listy są jej najważniejszym orężem w walce o prawa człowieka. Co roku po Maratonie Amnesty International otrzymuje tzw. Dobre Wiadomości – informacje o pozytywnym rozwoju wydarzeń, uwolnieniu osadzonych, udzieleniu im pomocy medycznej lub przeprowadzeniu sprawiedliwego procesu sądowego. W zeszłym roku otrzymaliśmy je m.in. od Jebeura Mejri z Tunezji, Yorm Bophy z Kambodży, dwójki z więźniów sumienia z Placu Błotnego w Moskwie.
XV Maraton Pisania Listów w faktach i liczbach:

• 11 Bohaterów i Bohaterek
  • 6-16 grudnia to czas, w którym w tym roku odbywał się Maraton
  • 268 703 napisane listy i apele w całej Polsce
  • 1 540 412 działania podjęte na całym świecie (ta suma wciąż rośnie)
  • Ponad 500 miejsc w całej Polsce
  • Rekordowe 19 000 listów napisano w jednej tylko szkole w Białymstoku
  • Ogromną liczbę listów napisano też w miejscowościach takich jak: Bircza, Jawor czy Zabłudów
  • W Maratonie uczestniczyły znane osobistości świata mediów, polityki, kultury i sztuki, między innymi: Wanda Nowicka, Grzegorz Turnau, Anna Grodzka, Marcin Święcicki, Monika Płatek, Grzegorz Miecugow, Ewa Siedlecka i wiele innych osób.

W tym roku liczymy na kolejne sukcesy.
Więcej informacji na stronie www.amnesty.org.pl/maraton.
W tym roku centralne wydarzenie Maratonu Pisania Listów odbyło się 13-14 grudnia w klubokawiarni PAŃSTWOMIASTO w Warszawie >>> Ogólnopolskie wydarzenie na FB >>>

Domagaj się sprawiedliwości dla zamordowanej aktywistki!

Powiązany temat

Co oznacza decyzja Trybunału Sprawiedliwości UE dla oceny niezależności organów odpowiedzialnych za nominowanie i dyscyplinowanie sędziów w Polsce?