Rekrutacja szkół do projektu “Prawa człowieka: TERAZ!” To jest w Twoich rękach” – Amnesty International

Rekrutacja szkół do projektu “Prawa człowieka: TERAZ!” To jest w Twoich rękach”

Zapraszamy nauczycieli i nauczycielki z grupami młodzieży do wzięcia udziału w projekcie "Prawa człowieka: TERAZ! To jest w Twoich rękach

logo1Projekt ma na celu wsparcie szkoły w lepszej realizacji podstawy programowej przedmiotu wiedza o społeczeństwie w zakresie opracowywania przez uczniów projektów uczniowskich, promocji wolontariatu i współpracy w społeczności szkolnej.

Przygotowany dla szkoły program umożliwi grupie uczniów przejście kolejnych etapów pracy metodą projektu: od identyfikacji problemu w społeczności lokalnej/szkolnej, przez zdobycie umiejętności formułowania celów, planowania działań, współpracy w grupie aż do wcielenia w życie własnego projektu uczniowskiego. Nauczyciel opiekun grupy otrzyma niezbędne wsparcie merytoryczne i techniczne.

Działania służące realizacji celu:

1.  Kurs e-learningowy dla uczniów: ta część realizowana jest przez Internet; uczniowie co tydzień otrzymują nowe materiały edukacyjne składające się na 1 wirtualną lekcję.

2.  Scenariusze zajęć dla nauczycieli: 12 scenariuszy, które można realizować przez 12 tygodni, ale też rzadziej w większych blokach tematycznych.

3.  Warsztaty dla grupy uczniów: animatora/ki AI poprowadzi 3 warsztaty dla uczniów  oraz będzie pomagać szkole – nauczycielowi i uczniom – w realizacji programu.

Kiedy można przystąpić do programu

Realizacja programu zajmuje ok. 1 semestr (najbardziej optymalne rozłożenie programu: 12 tygodni) – można więc do niego przystąpić we wrześniu/październiku 2012 r. lub w lutym/marcu 2013 r.

Projekt jest adresowany do młodzieży gimnazjalnej i ponadgimnazjalnej. Udział w nim jest bezpłatny. Zakładana liczebność grup 5-12 os.

Więcej informacji na stronie: www.prawaczlowiekateraz.pl. Osoby zainteresowane prosimy o kontakt z koordynatorką projektu Weroniką Rokicka: weronika.rokicka@amnesty.org.pl

Apel w obronie polskiej szkoły

Powiązany temat

Armenia/Azerbejdżan: Konflikt o Górski Karabach przyczyną wieloletniego cierpienia osób starszych – nowe raporty