Respect My Rights (szanuj moje prawa) – nowy interaktywny serwis o prawach człowieka skierowany do młodzieży – Amnesty International

Respectmyright.org to miejsce, w którym dowiesz się więcej o naruszeniach praw człowieka i ich wpływie na ubóstwo. Możesz też wyrazić swój głos i odegrać rolę w walce z niesprawiedliwością.

Platforma przedstawia dwie interaktywne prezentacje. Pułapka ubóstwa pozwala wczuć się w rolę szesnastolatki z ubogiej dzielnicy, a prawo do mieszkania skłania do refleksji nad pojęciem domu.

Społecznościowa sekcja scrapbook pozwala na dodanie swojego głosu. Prezentujemy dwa tematy, które pokazują w jaki sposób naruszenia praw człowieka pogłębiają ubóstwo: przymusowe wysiedlenie społeczności Romów w Kluż-Napoce w Rumunii i represje wobec młodzieżowego ruchu Girifna w Sudanie.

17 grudnia 2010 r., około 350 osób, głównie Romów, zostało siłą wysiedlonych ze swoich domów w mieście Kluż-Napoka w Rumunii. Czterdzieści rodzin przesiedlono na obrzeża miasta, do pomieszczeń z nieodpowiednimi warunkami zamieszkania, znajdujących się obok miejskiego wysypiska śmieci i byłego składowiska chemicznego. Wejdź na szanujmojeprawa.pl i wesprzyj społeczność z Rumunii w walce o sprawiedliwość na Respect My Rights!

Grupa studentów w Sudanie stworzyła sieć o nazwie “Girifna” (pol. “mamy dość”). W pokojowy sposób walczą z niesprawiedliwością, korupcją i łamaniem praw człowieka przez rząd. Ich kreatywność i odwaga są inspirujące, ale są stale narażeni na represje, byli aresztowani, molestowani seksualnie i torturowani. Okaż solidarność z członkami i członkiniami ruchu Girifna na Respect My Rights.

Pojęcie godności leży u podstaw człowieczeństwa. Powszechna Deklaracja Praw Człowieka stanowi, że “wszyscy ludzie rodzą się wolni i równi pod względem swej godności i swych praw”. Jednak ideał ten wciąż nie jest ogólnoświatową rzeczywistością. Ubóstwo jest tego kluczową przyczyną.

Spraw, aby twój głos przeciwko ubóstwo i niesprawiedliwości został usłyszany! Wejdź na respectmyrights.org.

Platforma Respect My Rights powstała w ramach projektu Edukacja dla Godności współfinansowanego ze środków Komisji Europejskiej (DCI-NSAED/2009/201-905).

Żądamy natychmiastowego zakończenia ataków na ludność cywilną Ukrainy!

Powiązany temat

Konkurs filmów o prawach człowieka i debata “Obcy w swoim domu. Palestyńczycy a Izrael” – Amnesty na festiwalu filmów dokumentalnych Millennium Docs Against Gravity

Powiązany temat

Izrael/OTP: Rośnie liczba bezprawnych zabójstw i innych przestępstw. Apartheid Izraela wobec Palestyńczyków musi się skończyć