Rok na greckich wyspach

Minął rok od przyjęcia porozumienia UE-Turcja. Od tego czasu tysiące osób pozostają na greckich wyspach, zdane na własne siły w desperackim oraz wydającym nigdy się nie kończyć stanie zawieszenia.

Zobacz jak wyglądał ten rok z perspektywy uchodźców.

WIOSNA

Amnesty International raportuje z Grecji tuż po wejściu w życie porozumienia UE-Turcja. Zgodnie z umową wszystkie osoby, które nieregularnie dotarły z Turcji do Grecji mogą zostać odesłane z powrotem. Ale za każdego zawróconego syryjskiego uchodźcę inny Syryjczyk, który znajduje się w Turcji, może zostać przesiedlony do UE. Europejscy liderzy ogłosili, że umowa ma doprowadzić do wstrzymania niebezpiecznych podróży przez morze. Ale zawrócenia do Turcji nie odbywają się w taki sposób w jaki oczekiwała tego UE, w efekcie prowadząc do przeludnienia oraz katastrofy humanitarnej na greckich wyspach.

© Amnesty International

Kwiecień 2016. Kobieta wstaje rano w porcie Chios, gdzie od wejścia w życie porozumienia UE-Turcja przebywają uchodźcy oraz migranci.