Rok na greckich wyspach

Zobacz jak wyglądał ten rok z perspektywy uchodźców.
WIOSNA
Amnesty International raportuje z Grecji tuż po wejściu w życie porozumienia UE-Turcja. Zgodnie z umową wszystkie osoby, które nieregularnie dotarły z Turcji do Grecji mogą zostać odesłane z powrotem. Ale za każdego zawróconego syryjskiego uchodźcę inny Syryjczyk, który znajduje się w Turcji, może zostać przesiedlony do UE. Europejscy liderzy ogłosili, że umowa ma doprowadzić do wstrzymania niebezpiecznych podróży przez morze. Ale zawrócenia do Turcji nie odbywają się w taki sposób w jaki oczekiwała tego UE, w efekcie prowadząc do przeludnienia oraz katastrofy humanitarnej na greckich wyspach.

© Amnesty International

Kwiecień 2016. Kobieta wstaje rano w porcie Chios, gdzie od wejścia w życie porozumienia UE-Turcja przebywają uchodźcy oraz migranci.
© Louisa Gouliamaki/AFP/Getty Images

LATO
Czerwiec 2016. Uchodźcy oraz migranci pływają w morzu, aby schłodzić się w czasie gorącego lata niedaleko od Kara-Tepe, obóz dla uchodźców Lesbos.