Rok po tragedii walczymy o życie uchodźców! – Amnesty International

Rok po tragedii walczymy o życie uchodźców!

Dziś pierwsza rocznica ogromnej tragedii na Morzu Śródziemnym. 3 października 2013 roku utonęło 400 uchodźców, starających dostać się do Europy. Zawinił brak skoordynowanej polityki ratownictwa na morzu, ale przede wszystkim brak możliwości legalnego ubiegania się o ochronę międzynarodową.<br /> <br />
Po tym wydarzeniu władze UE i Włoch zapowiedziały, że będą przeciwdziałać takim tragediom. Chcemy im przypomnieć o tych deklaracjach i upamiętnić wszystkich, którzy stracili życie, marząc o bezpieczeństwie dla siebie i swoich rodzin.
Wstrząsnęły Tobą ostatnie tragedie na Morzu Śródziemnym? Podpisz petycję on-line dołącz do akcji naszych aktywistów i aktywistek:
W najbliższym czasie nasze akcje w obronie praw uchodźców i migrantów odbędą się także w Poznaniu, Lublinie i Toruniu (więcej szczegółów wkrótce) oraz w szkołach w Warszawie, Piątkowisku, Czerminie, Rybniku, Nowej Soli, Tychach, Obornikach Śląskich, Wrocławiu, Kunowie, Płocku oraz w Chełmie.
Dowiedzcie się więcej o obecnej sytuacji uchodźców i migrantów na Morzu Śródziemnym
Foto: Akcja podczas Obozu Aktywistów i Aktywistek Praw Człowieka w Teresinie, 2014.

Nie dla represji wobec osób niosących pomoc

Powiązany temat

„Byliśmy traktowani jak przestępcy” – historie represji wobec polskich aktywistów_ek LGBTI w nowym raporcie Amnesty International