Rosja: Aktywistka uznana za “zdrową psychicznie”, proces trwa – Amnesty International

Rosja: Aktywistka uznana za “zdrową psychicznie”, proces trwa

14 kwietnia, sędzia sądu okręgowego w Moskwie zaprezentował raport z ekspertyzy Instytutu psychiatrycznego im. Serbskiego, gdzie Priwiedionna była przetrzymywana do 11 marca. Została uznana za zdrową psychicznie i mogącą odpowiadać z wolnej stopy.
Proces Priwiedionnej – członkini organizacji FAKEL-PORTOS (Formacja Altruistycznych Kandydatów dla Ewolucji Ludzkości – Poetyzowane Stowarzyszenie na rzecz Opracowania Teorii Ogólnonarodowego Szczęścia) będzie kontynuowany. Jest ona sądzona za rzekome branie udziału w biciu nastoletnich członków FAKEL-PORTOS, zaangażowanie przetrzymywanie nastoletnich członków siłą na terenach siedziby FAKEL-PORTOS, oraz utworzeniu nielegalnej, uzbrojonej grupy w celu utrzymywania porządku w organizacji. Julia Priwiedionna zaprzecza wszystkim zarzutom. Według doniesień, wszystkie rzekome ofiary w tej sprawie cofnęły swoje zeznania, twierdząc że zeznawali oni pod presją śledczych. Według stwierdzeń prawnika Priwiedionnej, podczas procesu nastąpiło wiele naruszeń procedur.
Czterech innych przywódców FAKEL-PORTOS zostało aresztowanych w tej samej sprawie w 2000 roku. Zostali oni oskarżeni o -zorganizowanie oraz udział w nielegalnej grupie zbrojnej-, -zorganizowanie działalności grupy, która wiąże się z przemocą lub podżegania do bezprawnych działań-, – bezprawne pozbawienie wolności przez zorganizowaną grupę-,oraz -powodowanie fizycznego oraz moralnego cierpienia poprzez bicie oraz poprzez inne metody-.Dwoje z nich zostało przymusowo zatrzymanych w szpitalu psychiatrycznym, a dwoje innych zostało uwięzionych, pomimo wycofania zeznań świadczącym przeciwko nim. Yulia Privedennaia widniała na policyjnej liście podejrzanych od 2000 roku. Pomimo że nigdy się nie ukrywała i była aktywną członkinią organizacji, została dopiero zaaresztowana w maju 2008 roku, po tym jak brała udział w manifestacjach na rzecz wolności słowa, przeciwko przemocy policji i w poparciu opozycji politycznej. Został uwolniona z aresztu śledczego po 70 dniach.
PROSIMY O WYSŁANIE APELI po rosyjsku, angielsku lub we własnym języku:

• wzywając władze do zapewnienia Julii Priwiedionnej procesu zgodnego z międzynarodowymi standardami
  • wyrażając zatroskanie faktem że została ona odesłana do szpitala przez sądu okręgowego,oraz wzywając władze do zbadania procedur, które spowodowały, że była ona siłą hospitalizowana przez 21 dni.

PROSIMY O WYSYŁANIE APELI DO 1 czerwca 2010 NA ADRESY:

Prokuratury Okręgowej w Moskwie
Prosecutor of Moscow Region
Aleksandr M. Mokhov
Malyi Kiselnyi per., 5
Moscow GSP-6
107996 Russian Federation
Fax: +7 495 623 68 69
Zwrot grzecznościowy: Dear Prosecutor/Szanowny Panie Prokuratorze
Prokurator Generalny Federacji Rosyjskiej
Prosecutor General of the Russian Federation
Yurii Ya. Chaika
Ul.Bolshaia Dmitrovka, 15a
Moscow GSP-3
125993 Russian Federation
Fax: +7 495 692 17 25
Zwrot grzecznościowy: Dear Prosecutor General/Szanowny Panie Prokuratorze
Prosimy o wysyłanie kopii do Ambasady Federacji Rosyjskiej w Polsce.
Prosimy o wysyłanie apeli nie później niż 1 czerwca 2010.
tłum. I. Lewis