Rosja: Lider opozycji Aleksiej Nawalny został skazany na 9 lat więzienia – Amnesty International

Rosja: Lider opozycji Aleksiej Nawalny został skazany na 9 lat więzienia

Lider rosyjskiej opozycji i więzień sumienia Aleksiej Nawalny został skazany na karę 9 lat pozbawienia wolności za publiczną krytykę Władimira Putina i pokojową działalność opozycyjną - komentarz.

Lider rosyjskiej opozycji i więzień sumienia Aleksiej Nawalny został skazany na karę 9 lat pozbawienia wolności za publiczną krytykę Władimira Putina i pokojową działalność opozycyjną. W odpowiedzi na ten wyrok Dyrektorka Amnesty International na Europę Wschodnią i Azję Środkową, Marie Struthers, powiedziała:

“Nawalnemu grozi 9 lat więzienia, ponieważ odważył się piętnować rosyjskie elity za korupcję i nadużywanie władzy. Wyrok skazujący był możliwy do przewidzenia, ale mimo to jest szokujący. Świat nie może go przeoczyć, szczególnie wobec jego znaczenia w obliczu potwornych naruszeń praw człowieka, których Rosja dopuszcza się podczas agresji na Ukrainę”.

“Po tym jak udało mu się przeżyć próbę zamachu na swoje życie, Nawalny został szybko pozbawiony wolności, a jego organizację uznano za ekstremistyczną. Stanowi to jawną kpinę z wymiaru sprawiedliwości. Wobec rażącego lekceważenia przez władze rosyjskie prawa międzynarodowego, europejskiego i krajowego, wiele innych osób może stać się ofiarami podobnej niesprawiedliwości”.

“Podziwiam determinację Nawalnego, by sprzeciwiać się korupcji i innym nadużyciom władz, nawet w obliczu możliwości spędzenia wielu lat za kratami. Wykorzystał salę sądową, by zaprotestować przeciwko agresji Rosji na Ukrainę, ryzykując przy tym postawienie mu kolejnych zarzutów”.

Marie Struthers

Tło

22 marca moskiewski Sąd Rejonowy w dzielnicy Lefortowo wydał wyrok w sprawie opozycjonisty Aleksieja Nawalnego. Rozprawa odbyła się w kolonii karnej IK-2 w Pokrowie w obwodzie włodzimierskim, gdzie Aleksiej Nawalny odbywa karę 2,5 roku pozbawienia wolności w związku z innym postępowaniem karnym. Sąd uznał go winnym “oszustwa na dużą skalę” i “obrazy sądu”. Polityka oskarżono o wyłudzenie około 25 000 dolarów z datków na rzecz założonych przez siebie organizacji.

Amnesty International po przeanalizowaniu jego sprawy uważa, że oskarżenie Nawalnego było motywowane politycznie i opierało się na arbitralnym stosowaniu prawa, które niesłusznie uznało go za przestępcę.

Opozycjonista spotyka się z kolejnymi represjami ze strony państwa rosyjskiego. We wrześniu 2021 roku władze wszczęły przeciwko niemu i jego współpracownikom nową sprawę karną pod fałszywym zarzutem utworzenia “ekstremistycznej organizacji”. Założone przez Nawalnego Fundacja Przeciw Korupcji i Fundacja Obrony Praw Obywatelskich zostały arbitralnie oficjalnie uznane za “ekstremistyczne” i zdelegalizowane w czerwcu 2021 roku.

PODPISZ PETYCJĘ! Wezwij do uwolnienia Nawalnego>>

Zdjęcie w nagłówku: Zamalowywane graffiti uwięzionego Aleksieja Nawalnego w Sankt Petersburgu, 28 kwietnia 2021. Photo by OLGA MALTSEVA/AFP via Getty Images.

Nie dla poniżającej masowej detencji w polskich ośrodkach dla cudzoziemców!

Powiązany temat

Rosja: Ponad 1300 demonstrantów zatrzymanych po ogłoszeniu poboru wojskowego