Rosja: Amnesty International stanowczo potępia samobójczy atak bombowy w Czeczenii – Amnesty International

-Nie ma usprawiedliwienia dla umyślnego atakowania nieuzbrojonych cywilów. Ten czyn jest pogwałceniem podstawowych postulatów międzynarodowego prawa humanitarnego, a w szczególności tych, które chronią ludność cywilną. Stanowczo potępiamy wszystkie tego rodzaju ataki. Sprawcy muszą zostać aresztowani i stanąć przed sądem a ten atak nie powinien być wykorzystany aby usprawiedliwić atakowanie Czeczenów w Moskwie i gdziekolwiek indziej w Federacji Rosyjskiej-, podkreśliło dzisiaj Amnesty International.

Tło wydarzeń

Zgodnie z raportami prasowymi przynajmniej 46 osób zostało zabitych a wiele zostało rannych kiedy 2 pojazdy wypełnione materiałami wybuchowymi uderzyły 27.12.2002 w budynek główny administracji czeczeńskiej w Groznym. Bojownicy czeczeńscy potwierdzili na swojej witrynie internetowej, że są odpowiedzialni za ten atak.