Rosja: Kreml cenzuruje media i tłumi demonstracje przeciwko inwazji na Ukrainę – Amnesty International

Rosja: Kreml cenzuruje media i tłumi demonstracje przeciwko inwazji na Ukrainę

Marie Struthers, Dyrektorka Amnesty International na Europę Wschodnią i Azję odnosząc się do informacji, że Kreml cenzuruje krajowe media, tłumi antywojenne protesty i prześladuje tych, którzy publicznie sprzeciwiają się inwazji Rosji na Ukrainę, powiedziała:

“Podczas gdy tysiące protestujących wychodzą na ulice w całej Rosji, aby potępić wojnę, Kreml jest zdeterminowany, aby zdławić jakąkolwiek krytykę państwa i zmusza krajowe media do wspierania jego polityki. W miarę jak społeczeństwo coraz bardziej sprzeciwia się wojnie, rosyjskie władze nie ustają w stosowaniu represji, używając siły do tłumienia demonstracji i cenzurowania prasy”.

„Rosja jest zdesperowana, by uciszyć głosy sprzeciwu i wykorzystuje w tym celu kontrolowane przez siebie przedsiębiorstwa. Zwolnienie prezentera telewizyjnego Ivana Urganta, a także wykluczenie szanowanej dziennikarki Eleny Chernenko z rządowego zespołu prasowego za napisanie antywojennego listu, jest przykładem jawnego lekceważenia wolności prasy przez państwo”.

“Masowe ataki gwałcące wszelkie normy międzynarodowego prawa humanitarnego przeprowadzane podczas inwazji na Ukrainę idą w parze z rażącym łamaniem prawa do wolności słowa i pokojowych zgromadzeń w Rosji, a także rozpowszechnianiem przez władze narracji konfliktu. Brutalne tłumienie głosów sprzeciwu przeciwko wojnie musi się natychmiast zakończyć.”

Marie Struthers

Tło

24 lutego 2021 r. Roskomnadzor, rosyjska agencja nadzorująca media, nakazała, by wszystkie relacje z inwazji Rosji na Ukrainę były oparte jedynie na informacjach dostarczonych przez oficjalne źródła państwowe. Za złamanie tego zakazu grozi blokada strony internetowej i kara grzywny w wysokości do 62 600 dolarów.

28 lutego agencja zablokowała stronę Nastojaszczeje Wriemia (Czas Obecny), filii Radia Wolna Europa, za rozpowszechnianie “nierzetelnych informacji na temat o istotnym znaczeniu”. Dzień wcześniej Prokuratura Generalna wydała oświadczenie, w którym zagroziła wszczęciem postępowania karnego pod zarzutem “zdrady stanu” za każdy przejaw “pomocy obcemu państwu, międzynarodowej lub zagranicznej organizacji, a także ich przedstawicielom w działaniach skierowanych przeciwko bezpieczeństwu Federacji Rosyjskiej”.

W ciągu pierwszych czterech dni inwazji rosyjska policja masowo używała siły do tłumienia antywojennych demonstracji. Według OVF-Info, organizacji pozarządowej zajmującej się obroną praw człowieka, w co najmniej 67 miejscowościach w całej Rosji dokonano zatrzymań ponad 5 900 pokojowych demonstrantów. 24 lutego filozof polityczny Grigorij Yudin został pobity do nieprzytomności przez policję, w wyniku czego trafił do szpitala.

Wzywamy do natychmiastowego i bezwarunkowego uwolnienia wszystkich pokojowych demonstrantów, których zatrzymano wyłącznie za korzystanie z przysługujących im praw, a także do wycofania wszystkich postawionych im zarzutów. Domagamy się również, by władze rosyjskie zapewniły, żeby wszyscy mogli korzystać z prawa do organizowania pokojowych zgromadzeń bez obaw, że staną się ofiarami przemocy lub innych represji.

Zdjęcie w nagłówku: Policja zatrzymuje mężczyznę trzymającego plakat z napisem “Nie wojnie”podczas protestu na Placu Puszkina, 24 lutego 2022 w Moskwie. Photo by Konstantin Zavrazhin/Getty Images.

Zatrzymaj bezprawne przesiedlenia ukraińskiej ludności cywilnej

Powiązany temat

Dziennikarze i niezależni obserwatorzy uciszani by świat nie dowiedział się o protestach w Rosji – nowy raport

Powiązany temat