Rosja: Platon Lebiediew na wolności. Sprawiedliwości wciąż brak – Amnesty International

Rosja: Platon Lebiediew na wolności. Sprawiedliwości wciąż brak

Rosyjski Sąd Najwyższy wydał dziś decyzję ze skutkiem natychmiastowym o skróceniu wyroku biznesmena Platona Lebiediewa do czasu, który spędził już w więzieniu. Pierwotnie miał wyjść na wolność w maju 2014 roku.
– Platon Lebiediew trafił do więzienia na skutek głęboko wadliwego i umotywowanego politycznie procesu. Decyzja Sądu Najwyższego zwróciła mu wolność 3 miesiące wcześniej, ale nie uchyla wyroku ani nie stanowi zadośćuczynienia za złamane prawa – powiedział John Dalhuisen, Dyrektor Programowy Amnesty International ds. Europy i Azji Centralnej.
Decyzja o uwolnieniu Platona Lebiediewa nastąpiła niedługo po grudniowej amnestii dla jego partnera biznesowego i więźnia sumienia, Michaiła Chodorkowskiego. W tym samym czasie wolność odzyskało szereg innych więźniów sumienia, m.in. członkinie Pussy Riot i kilku demonstrantów z Placu Błotnego. Za kratkami w Rosji wciąż pozostaje jednak wielu innych więźniów sumienia.
– Okazjonalne uwolnienie ludzi więzionych za pokojowe korzystanie z prawa do wolności wypowiedzi nie może być substytutem skutecznego systemu wymiaru sprawiedliwości – powiedział John Dalhuisen.
– Rosyjskie władze muszą natychmiast i bezwarunkowo zwolnić wszystkich więźniów sumienia i uchylić wyroki tych, którzy są już na wolności.