Rosja: prawo pozwalające odrzucać orzeczenia sądów międzynarodowych – Amnesty International

Rosja: prawo pozwalające odrzucać orzeczenia sądów międzynarodowych

Prezydent Rosji Władimir Putin podpisał ustawę zezwalającą Sądowi Konstytucyjnemu na odrzucanie orzeczeń sądów międzynarodowych, w szczególności Europejskiego Trybunału Praw Człowieka.

Podpisując nową ustawę, która pozwoli Rosji na ignorowanie orzeczeń międzynarodowych organów ochrony praw człowieka, Władimir Putin i jego rząd po raz kolejny udowodnili, że nie ma nadziei na sprawiedliwość dla osób, które doświadczyły naruszeń praw człowieka w Rosji.
Uzasadnienie ustawy, w którym władze Rosji podkreślają, że Europejski Trybunał Praw Człowieka może podejmować decyzje niezgodne z rosyjską konstytucją jest celowo mylące i niedorzeczne. To oczywiste zaciemnianie rzeczywistości dzisiejszej Rosji, gdzie prawa człowieka i konstytucyjne gwarancje są często ignorowane i naruszane przez samych przedstawicieli władzy i gdzie sądy krajowe regularnie zawodzą w procesie dochodzenia sprawiedliwości.

Żądamy natychmiastowego zakończenia ataków na ludność cywilną Ukrainy!

Powiązany temat

Konkurs filmów o prawach człowieka i debata “Obcy w swoim domu. Palestyńczycy a Izrael” – Amnesty na festiwalu filmów dokumentalnych Millennium Docs Against Gravity

Powiązany temat

Izrael/OTP: Rośnie liczba bezprawnych zabójstw i innych przestępstw. Apartheid Izraela wobec Palestyńczyków musi się skończyć