Rosja: Zarzuty “chuligaństwa” nie powinny mieć zastosowania do pokojowego protestu Greenpeace – Amnesty International

Członkom załogi Arctic Sunrise, w zeszłym miesiącu biorącym udział na wodach rosyjskich w proteście Greenpeace, postawiono nowe zarzuty - "chuligaństwa". Amnesty International podkreśla, że są one nieodpowiednie i domaga się ich wycofania.

W środę w swym oświadczeniu Komitet Śledczy Federacji Rosyjskiej powiedział, że wycofuje zarzuty piractwa, pierwotnie wniesione przeciwko działaczom, i zastąpi je zarzutami “chuligaństwa”. Maksymalna kara według rosyjskiego prawa wynosi siedem lat pozbawienia wolności.

– Zarzuty piractwa pierwotnie wniesione w tym przypadku były absurdalne – ale nowe zarzuty nie są wcale lepsze. W Rosji chuligaństwo jest poważnym przestępstwem i definiujące go przepisy nie powinny mieć zastosowania do pokojowego protestu – powiedziała Aleksandra Zielińska, koordynatorka kampanii Amnesty International.

Zgodnie z rosyjskim kodeksem postępowania karnego zarzuty “chuligaństwa” mogą być wniesione jedynie przeciwko tym, którzy, używając broni, naruszają porządek publiczny z powodu nienawiści do określonej grupy rasowej, etnicznej , religijnej czy społecznej. Przepis jest niejasny i podatny na nadużycia. Amnesty International uważa, że w tym przypadku nie powinien być stosowany.

– Rosyjska ruletka zarzutów musi się zatrzymać. 30 działaczy musi natychmiast zostać uwolnionych, a władze rosyjskie muszą powstrzymać się od nieuzasadnionych prób ścigania ich pod zarzutami karnymi – powiedziała Zielińska.

– Zgodnie z rosyjskim prawem do działań aktywistów Greenpeace adekwatne są jedynie przepisy dotyczące przestępstw administracyjnych. Za wielokrotnymi próbami wykorzystania przez rosyjskie władze zarzutów karnych stoi ukryty motyw. Chcą one wysłać wyraźny sygnał, że protesty, nawet te pokojowe, nie będą tolerowane, a wszelkie naruszenia, nawet drobne, spotkają się z surowymi karami.

Zarzuty “chuligaństwa” zostały w zeszłym roku również postawione członkiniom rosyjskiej punkowej kapeli Pussy Riot. Amnesty International prowadziła kampanię przeciwko stosowaniu tychże zarzutów w ich przypadku i uznała dwie kobiety, odsiadujące wyrok dwóch lat więzienia w obozie pracy, za więźniarki sumienia.
*   *   *
15 listopada 2013 Greenpeace Polska w Centrum św. Jana w Gdańsku (Świętojańska 50) organizuje koncert solidarnościowy z 30 oskarżonymi aktywistami. Na koncercie prowadzonym przez Kabaret Limo wystąpią:

• Tomek Makowiecki
  • Wojciech Mazolewski
  • Olo Walicki
  • Muchy
  • Bielizna
  • Stendek
  • Joy Pop

Akcja aktywistów i aktywistek Greenpeace’u dotyczyła obrony Arktyki. Link do petycji Greenpeace’u >>>

Marfa Rabkowa musi być wolna!

Powiązany temat

Armenia/Azerbejdżan: Konflikt o Górski Karabach przyczyną wieloletniego cierpienia osób starszych – nowe raporty

Powiązany temat

Konkurs filmów o prawach człowieka i debata “Obcy w swoim domu. Palestyńczycy a Izrael” – Amnesty na festiwalu filmów dokumentalnych Millennium Docs Against Gravity