Rozpoczyna się konkurs na Nagrodę Dziennikarską – Pióro Nadziei 2013 – Amnesty International

Rozpoczyna się konkurs na Nagrodę Dziennikarską – Pióro Nadziei 2013

Amnesty International już po raz dwunasty wybierze najlepszy tekst w języku polskim o tematyce praw człowieka i przyzna Nagrodę Dziennikarską - Pióro Nadziei.

W konkursie mogą wziąć udział autorzy tekstów, które zostały opublikowane w języku polskim w prasie lub Internecie pomiędzy 1 maja 2012 a 30 kwietnia 2013. Wręczenie nagrody-statuetki oraz trzech równorzędnych wyróżnień nastąpi w październiku 2013 r. na uroczystości z udziałem laureatów, członków Kapituły konkursu, dziennikarzy oraz osób ze świata kultury i sztuki.

Małgorzata Kolińska-Dąbrowska odbiera Pióro Nadziei z rąk prezesa Amnesty International, Mateusza Króla, 17 października 2012 podczas gali na Warszawskim Festiwalu Filmowym. fot. Grzegorz Żukowski

Warunkiem udziału w konkursie jest nadesłanie tekstu poświęconego tematyce praw człowieka do 31 lipca 2013. Decyduje data dotarcia tekstu pod wskazany poniżej adres lub e-mail. Teksty mogą być zgłaszane przez redakcje, dziennikarzy i dziennikarki, osoby indywidualne oraz organizacje pozarządowe.

Artykuły należy przesyłać z dopiskiem -Pióro Nadziei- w wersji pisemnej lub elektronicznej na adres:

Stowarzyszenie Amnesty International
ul. Piękna 66a lok. 2

lub  e-mail: rzecznik@amnesty.org.pl

Laureatką Pióra Nadziei w 2012 r. została Małgorzata Kolińska-Dąbrowska za tekst “Pan nikt” opublikowany w Gazecie Wyborczej o Turku Cüneycie Polacie, który na skutek administracyjnych zaniedbań, zawiłości procedur i bezduszności polskich urzędników stał się człowiekiem pozbawionym wszelkich praw, nie mogącym z Polski wyjechać, ani w niej zostać.

Pierwszym nagrodzonym w konkursie artykułem w 2002 r. był tekst poświęcony sytuacji dzieci zeznających w polskich sądach – “Mały świadek”, autorstwa Andrzeja Goszczyńskiego, opublikowany w tygodniku Polityka.
W kolejnych latach wśród laureatów, laureatek i wyróżnionych znaleźli się: Witold Szabłowski, Magdalena Grzebałkowska, Krystyna Kurczab-Redlich, Natalia Bloch, Maria Kruczkowska, Tomasz Kwaśniewski, Jacek Żakowski, Bartek Dobroch, Joanna Podgórska, Agnieszka Fiedorowicz, Katarzyna Kwiatkowska.

W trakcie trwania konkursu do jury konkursu zapraszani byli znanych dziennikarze i dziennikarki: Konstanty Gebert, Max Cegielski, Anna Laszuk, Piotr Zaremba, Ewa Siedlecka, Joanna Podgórska, Krystyna Kurczab-Redlich oraz ludzie nauki i kultury: prof. Andrzeja Zoll, Mirosław Chojecki, prof. Magdalena Środa, prof. Roman Kuźniar, dr Jacek Wasilewski.

Poniżej regulamin konkursu Pióro Nadziei 2013:

Powiązany temat

Konkurs filmów o prawach człowieka i debata “Obcy w swoim domu. Palestyńczycy a Izrael” – Amnesty na festiwalu filmów dokumentalnych Millennium Docs Against Gravity

Powiązany temat

„Lex Woś” − poselski projekt ustawy o transparentności finansowania organizacji pozarządowych − uwagi organizacji pozarządowych

Powiązany temat

Poszukujemy osoby na stanowisko: koordynator_ka ds. finansowych