Rozpoczyna się konkurs na Nagrodę Dziennikarską – Pióro Nadziei 2014 – Amnesty International

Rozpoczyna się konkurs na Nagrodę Dziennikarską – Pióro Nadziei 2014

Amnesty International już po raz trzynasty wybierze najlepszy tekst w języku polskim o tematyce praw człowieka i przyzna Nagrodę Dziennikarską - Pióro Nadziei.<br /> <br />

W konkursie mogą wziąć udział autorzy tekstów, które zostały opublikowane w języku polskim w prasie lub Internecie pomiędzy 1 maja 2013 a 30 kwietnia 2014. Wręczenie nagrody-statuetki oraz równorzędnych wyróżnień nastąpi w październiku 2013 r. na uroczystości w trakcie Warszawskiego Festiwalu Filmowego.
Warunkiem udziału w konkursie jest nadesłanie tekstu poświęconego tematyce praw człowieka do 22 sierpnia 2013. Decyduje data dotarcia tekstu pod wskazany poniżej adres lub e-mail. Teksty mogą być zgłaszane przez redakcje, dziennikarzy i dziennikarki, osoby indywidualne oraz organizacje pozarządowe.
Artykuły należy przesyłać z dopiskiem -Pióro Nadziei- w wersji pisemnej lub elektronicznej na adres:
Stowarzyszenie Amnesty International
ul. Piękna 66a lok. 2
00-672 Warszawa
lub  e-mail: rzecznik@amnesty.org.pl W jury tegorocznego konkursu Pióro Nadziei zasiedli:
Max Cegielski – dziennikarz, prezenter radiowy i telewizyjny, animator kultury i podróżnik. Członek kolektywu muzycznego Masala Sound System. Współpracownik Radia Roxy i TVP Kultura. Autor powieści i książek podróżniczych.
Lidia Ostałowska – dziennikarka, ceniona reportażystka i pisarka. Związana z “Dużym Formatem” Gazety Wyborczej. Jedna z fundatorek Fundacji ITAKA.
Ewa Siedlecka – dziennikarka Gazety Wyborczej, gdzie pisze na tematy prawne, praw człowieka, społeczeństwa obywatelskiego. Otrzymała nagrodę specjalną za całokształt pracy dziennikarskiej z okazji 50-lecia Amnesty International w 2011 r.
dr hab. Jacek Wasilewski – doktor nauk politycznych, medioznawca, specjalista od retoryki. Związany z Wydziałem Nauk Politycznych i Dziennikarstwa Uniwersytetu Warszawskiego, gdzie kieruje specjalnością dokumentalistyka. Scenarzysta filmowy i telewizyjny, autor sztuk teatralnych.
Obradom jury będzie towarzyszyć dyrektorka Amnesty International Polska Draginja Nadażdin.
Laureatami Pióra Nadziei w 2013 r. zostali Michał Majewski i Paweł Reszka za reportaż “Niewolnicy znad Wisły”, który ukazał się 24 września 2012 r. w tygodniku “Wprost”. Reportaż opowiada o Wietnamczykach pracujących w Wólce Kosowskiej pod Warszawą, będących ofiarami handlu ludźmi.
Nagroda przyznawana jest od 2002 r. Wśród laureatów, laureatek i wyróżnionych znaleźli się: Bartosz Goszczyński, Witold Szabłowski, Magdalena Grzebałkowska, Krystyna Kurczab-Redlich, Natalia Bloch, Maria Kruczkowska, Tomasz Kwaśniewski, Jacek Żakowski, Bartek Dobroch, Joanna Podgórska, Agnieszka Fiedorowicz, Katarzyna Kwiatkowska, Michał Majewski i Paweł Reszka.
W trakcie trwania konkursu do jury konkursu zapraszani byli znani dziennikarze i dziennikarki: Konstanty Gebert, Anna Laszuk, Piotr Zaremba, Ewa Siedlecka, Joanna Podgórska, Krystyna Kurczab-Redlich, Max Cegielski, Lidia Ostałowska oraz ludzie nauki i kultury: prof. Andrzeja Zoll, Mirosław Chojecki, prof. Magdalena Środa, prof. Roman Kuźniar, dr hab. Jacek Wasilewski.
Poniżej regulamin konkursu.

Foto : Statuetka Pióro Nadziei 2013 dla Michała Majewskiego i Pawła Reszki.

Powiązany temat

Polska: „Przyjechaliśmy tu, nie chcieli nas wpuścić”. Romowie z Ukrainy traktowani jak niechciani uchodźcy

Powiązany temat

Poszukujemy osoby na stanowisko: Menadżera_Menadżerki ds. finansowych