Rumunia musi zakończyć przymusowe wysiedlenia Romów. – Amnesty International

Rumunia musi zakończyć przymusowe wysiedlenia Romów.

Przez Rumunię przechodzi obecnie fala przymusowych wysiedleń Romów prowadzona przez rząd Rumunii. W wyniku przesiedleń Romowie tracą nie tylko domy, ale także pozycje społeczną, kontakt z bliskimi, prace oraz dostęp do usług świadczonych przez państwo. Sposób przeprowadzenia wysiedleń przez rząd Rumunii, bez odpowiednich konsultacji, informacji i bez zapewnienia odpowiednich lokali zastępczych, prowadzi do segregacji rasowej. Tym samym naruszone zostają przez rząd Rumunii międzynarodowe zobowiązania-, powiedziała Halya Gowan, Dyrektor Amnesty International ds. Europy i Azji Centralnej.
W przygotowanym przez Amnesty International raporcie –Treated like waste: Roma homes destroyed, and health at risk, in Romania– opisany został drastyczny przypadek z 2004 roku, kiedy około 100 Romów, wśród których były rodziny z dziećmi, zostało siłą wysiedlonych przez władzę samorządowe z budynku w centrum Miercurea Ciuc. Większość Romów została przesiedlona do metalowych bud, usytuowanych w sąsiedztwie oczyszczalni ścieków na peryferiach miasta. Niektórzy z wysiedlonych odmówili zamieszkania w sąsiedztwie oczyszczalni ścieków i wybrali lokalizacje nieopodal wysypiska śmieci. Romka Erszabet, która wraz z mężem i dziewięciorgiem dzieci mieszka w metalowej chacie nie opodal oczyszczalni ścieków opisała Amnesty International swoje doświadczenia w następujący sposób: –Dom do którego zostaliśmy przesiedleni jest dla nas za mały. Kiedy cała rodzina kładzie się spać to nie starcza dla wszystkich miejsca. Nie można skorzystać z toalety ani się umyć.-
Metalowe chaty, w których mieszkają Romowie, zostały umieszczone bardzo blisko oczyszczalni ścieków, z naruszeniem 300 metrowej strefy bezpieczeństwa, w której nie powinny być stawiane domy. Jak mówi Iliana, mieszkająca nieopodal oczyszczalni: –Cały dom jest przesiąknięty toksycznym zapachem z oczyszczalni. Dzieci jeżeli chcą spać, muszą nakryć głowy kołdrami. W wyniku nieprzyjemnych zapachów nie możemy normalnie jeść. Doświadczyłam już utraty dziecka, boje się teraz o zdrowie pozostałych dzieci.-
Udręka doświadczana przez Romskie rodziny trwa już od sześciu lat . Najwyższy czas, aby władze lokalne zapewniły w końcu romskim rodzinom odpowiednie mieszkania w zdrowym i bezpiecznym otoczeniu,- powiedziała Halya Gowan.
Romowie stanowią jedną z najbiedniejszych grup społecznych zamieszkujących Rumunię. Przez władze kraju uważani są za tymczasowych i nieoficjalnych obywateli. Powoduje to bezbronność Romów w obliczu przymusowych wysiedleń. Dlatego też w celu uniknięcia następnych brutalnych wysiedleń Amnesty International uważa, że niezbędne jest zagwarantowanie Romom pełnych praw obywatelskich wraz z prawem własności.
Dodatkowe informacje:
Aleksandra Minkiewicz