Rumunia: Okrągły Stół „Wsparcie dla godności” – Amnesty International

Rumunia: Okrągły Stół „Wsparcie dla godności”

Amnesty International wraz z Centrum Zasobów Prawnych (Centrul de Resurse Juridice) – rumuńską organizacją praw człowieka, organizuje spotkanie przy okrągłym stole, dotyczące braku ochrony podstawowych praw człowieka osób upośledzonych umysłowo, przebywających w rumuńskich zakładach dla umysłowo chorych.

Przedstawiciele instytucji pozarządowych i międzyrządowych, urzędnicy państwowi, specjaliści do spraw opieki zdrowotnej, jak i ludzie umysłowo chorzy wraz z rodzinami będą dyskutować na temat szeroko pojętego problemu praw człowieka. Rozmowy będą dotyczyć konieczności przeprowadzenia reformy służby zdrowia psychicznego oraz roli społeczeństwa (w tym ludzi chorych i ich rodzin) w tymże procesie.

Co:                  Obrady przy okrągłym stole pt. „Wsparcie dla godności”

Gdzie:             Sala Florentina, Hotel International, Bukareszt

Kiedy:              5 listopada 2004, godz. 9.30 – 17.00 czasu lokalnego (7.30 -15.00 GMT)

Kto:

§         Ivan Fiser, Amnesty International, Międzynarodowy Sekretariat, Researcher ds. Europy Wschodniej, „Ochrona podstawowych praw człowieka osób przebywających w rumuńskich zakładach psychiatrycznych – obowiązkiem rumuńskiego państwa”;

§         Sean Love, Amnesty International, Dyrektor sekcji irlandzkiej, „Wsparcie dla reform w Irlandii”;

§         Renate Weber, Prezes Centrum Zasobów Prawnych (CRJ)

§         Georgiana Pascu, Centrum Zasobów Prawnych (CRJ), Dyrektor Programowy, „Niezależne monitorowanie szpitali psychiatrycznych sposobem na ochronę praw człowieka”;

§         Anne de Ligne, Delegacja Komisji Europejskiej w Rumunii, Szefowa Sekcji „Phare”;

§         Elizabeth Bouer, Mental Disability Rights International, „Doświadczenia reformatorskie w Rosji, Turcji i Kosowie”;

§         Prof. Graham Thornicroft, King’s College London, Instytut Psychiatrii, „Rozwój służb społecznych”;

Celem spotkania przy okrągłym stole jest uzyskanie jednomyślności w kwestii całkowitego poszanowania i ochrony praw człowieka osób umysłowo upośledzonych. Znaczącym krokiem w rozwiązaniu tego problemu jest odpowiednia reforma służb zdrowia psychicznego.

W celu uzyskania szczegółowych informacji lub przeprowadzenia wywiadu prosimy o kontakt z:

Ioana Davidescu, Centrum Zasobów Prawnych, Public Relations Manager,                            tel.: (+40 21) 212 05 20, tel. komórkowy: (+40) 744 700 090

Lydia Aroyo, Amnesty International, Europe and Central Asia Press Officer,

tel.: (+44 20) 7413 5599, tel. komórkowy: (+44) (0) 7771 796 350,                                          e-mail: laroyo@amnesty.org

Tło wydarzeń

Amnesty International obawia się, że sposób umieszczania, warunki życiowe oraz traktowanie pacjentów w wielu rumuńskich szpitalach psychiatrycznych narusza międzynarodowe standardy praw człowieka i odpowiednich praktyk zawodowych. W jednym ze szpitali w miejscowości Poiana Mare, w styczniu i lutym 2004 roku zmarło osiemnastu pacjentów – większość, jak wynika z doniesień, na skutek niedożywienia i wychłodzenia organizmu. Właściwe i gruntowne reformy służby zdrowia psychicznego stanowią najskuteczniejszy sposób zaprzestania łamania praw człowieka osób przebywających w szpitalach psychiatrycznych, jak i zapewnienia pełnego poszanowania praw człowieka ludzi umysłowo upośledzonych i intelektualnie niepełnosprawnych.

Mimo, że 19 maja rząd rumuński przyjął serię środków mających na celu udoskonalenie systemu służby zdrowia psychicznego (o wprowadzenie części z nich postulowała także Amnesty International), tylko niektóre wprowadzono w życie. Ponadto, śledztwo w sprawie śmierci pacjentów ze szpitala w Poiana Mare nie zostało do dziś zakończone.