Rusza 15. Maraton Pisania Listów Amnesty International! – Amnesty International

Rusza 15. Maraton Pisania Listów Amnesty International!

Już od 6 do 16 grudnia w całej Polsce będzie można pomóc osobom narażonym na łamanie praw człowieka na całym świecie. Wystarczy przyjść na Maraton Pisania Listów organizowany przez Amnesty International.

355-logo_znaczek6-16 grudnia miliony osób na całym świecie przyłączą się do 15. Maratonu Pisania Listów Amnesty International – największej globalnej akcji w obronie praw człowieka. Podczas tegorocznego Maratonu Pisania Listów można będzie podjąć działanie w obronie 11 osób, którym listy mogą pomóc.
Aktywistka Liu Ping z Chin, Daniel Quintero, uczestnik antyrządowych demonstracji w Wenezueli, Chelsea Manning ze Stanów Zjednoczonych, która przekazywała rządowe materiały niejawne serwisowi Wikileaks, to tylko trójka z nich.
Maraton Pisania Listów odbywa się co roku w okolicach 10 grudnia, kiedy świętujemy Międzynarodowy Dzień Praw Człowieka. W tym roku Maraton Pisania Listów odbędzie się już po raz piętnasty. W czasie Maratonu piszemy ręcznie listy w obronie kilkunastu konkretnych osób lub grup osób, których prawa człowieka zostały złamane.
– Maraton Pisania Listów uosabia wszystko, czym Amnesty International jest – ludzi, którzy bezinteresownie pomagają innym osobom, niezależnie od tego, gdzie te się znajdują. To wydarzenie, które łączy miliony ludzi w dążeniu do zapewnienia sprawiedliwości mężczyznom, kobietom i dzieciom na całym świecie – powiedział Salil Shetty, Sekretarz Generalny Amnesty International. – Nasza akcja jest wielką demonstracją siły pokojowych protestów. Pojedynczy głos można stłumić, ale tysiące wypowiedzianych wspólnie będą usłyszane.

Sukcesy
Co roku dzięki Maratonowi Pisania Listów udaje się realnie wpłynąć na poprawę sytuacji kilku bądź kilkunastu osób, których prawa człowieka zostały złamane. Po zeszłorocznej edycji cieszyliśmy się z uwolnienia Jebeura Mejri z Tunezji, Yorm Bophy z Kambodży, dwójki z więźniów sumienia z Placu Błotnego w Moskwie, w obronie których stawaliśmy. Udało nam się doprowadzić do skrócenia wyroków, poprawy warunków w więzieniu, zapewnienia bezpieczeństwa.
Yorm Bopha po uwolnieniu napisała: “Dziękuję wszystkim, którzy poświęcili swój czas na pisanie listów do władz z żądaniem uwolnienia mnie. Cieszę się, wiedząc, że nie jesteśmy sami.”
– Maraton Pisania Listów pokazał, że dzięki determinacji ludzi możliwa jest realna zmiana. Co roku nasi aktywiści i aktywistki wspierają osoby, których prawa są zagrożone. W 2014 roku jesteśmy zdeterminowani, by zmierzyć się z niesprawiedliwością i doprowadzić do zmiany w życiu Bohaterów i Bohaterek – dodał Salil Shetty.
Każdy kolejny list zwiększa szansę na poprawę sytuacji Bohatera bądź Bohaterki. W ubiegłym roku w ponad 400 miejscach w całej Polsce wspólnie napisaliśmy aż 214 427 ręcznie pisane listy. Jesteśmy przekonani, że dzięki zaangażowaniu i solidarności Polaków i Polek nie tylko kolejny raz pobijemy rekord, ale przyczynimy się do jeszcze większej poprawy sytuacji praw człowieka na świecie.
Szczegółowy opis sylwetek osób, w sprawie których będziemy w tym roku pisać, oraz miejsca, w których odbywa się Maraton Pisania Listów, można znaleźć na stronie www.amnesty.org.pl/maraton. W partnerskich mediach znajdą się dodatkowe materiały poświęcone Maratonowi. Program 1 Polskiego Radia już od 1grudnia m.in. w audycji Więcej Świata wyemituje wyjątkowe reportaże poświęcone poszczególnym Bohaterom i Bohaterkom Maratonu. Patronat nad wydarzeniem objęły w tym roku także Gazeta Wyborcza, WP.PL, Krytyka Polityczna, Evolutionmedia.net, Grey.
W tym roku centralne wydarzenie Maratonu Pisania Listów odbędzie się 13-14 grudnia w klubokawiarni PAŃSTWOMIASTO w Warszawie >>>
Zapraszamy też na ogólnopolskie wydarzenie na FB >>>

Powiązany temat

Poszukujemy osoby na stanowisko: Specjalista_ka ds. digital fundraisingu