Rusza cykl filmowy Człowiek w kinie!

Filmy poświęcone prawom człowieka będzie można oglądać podczas comiesięcznych spotkań w warszawskim barStudio. Cykl współorganizowany przez Amnesty International, Millennium Docs Against Gravity i barStudio startuje już w najbliższy wtorek, 9 października.

Cykl filmowy „Człowiek w Kinie” to pozycja obowiązkowa dla wszystkich fanów kinematografii, którzy interesują się prawami człowieka. Wierzymy, że prezentowane filmy zachęcą odbiorców do refleksji i dyskusji na temat wolności, społeczeństwa i aktualnych problemów cywilizacyjnych.

Serię pokazów rozpoczniemy filmem „Wielebny W.”, który otrzymał nagrodę w tegorocznym konkursie Amnesty International na festiwalu Millennium Docs Against Gravity. Film Barbeta Schroedera opowiada o charyzmatycznym liderze buddyjskich ekstremistów w Mjanmie i o uniwersalnych mechanizmach prowadzących do tragicznych zbrodni.

W ramach cyklu będzie można jeszcze raz obejrzeć nie tylko filmy z tegorocznego festiwalu Millennium Docs Against Gravity, ale także obrazy poruszające inne tematy społecznie ważne i aktualne, dotyczące praw kobiet, uchodźców i migrantów czy dyskryminacji.

Wyświetlamy:

09.10 Wielebny W. (reż. Barbet Schroeder)
13.11 Polyland (reż. Dáša Raimanová)
04.12 MATANGI/MAYA/M.I.A. (reż. Stephen Loveridge)
08.01 Czerwona dusza (reż. Jessica Gorter)
12.02 Dobry listonosz (reż. Tonislav Hristov)
12.03 Poetka z Arabii (reż. Stefanie Brockhaus, Andy Wolff)
09.04 Brakujące zdjęcie (reż. Rithy Panh)

Wstęp na pokazy filmów jest bezpłatny.

Pełny harmonogram i opis filmów na stronie wydarzenia w serwisie Facebook: Dołącz!

Współorganizatorzy:
Millennium Docs Against Gravity
barStudio

20 zł miesięcznie
Pomagaj organizować akcje i kampanie
30 zł miesięcznie
50 zł miesięcznie

Powiązany temat

Rząd planuje zmiany dotyczące przeciwdziałania przemocy w rodzinie

Powiązany temat

Jak skutecznie prowadzić edukację praw człowieka? Rekrutacja na szkolenie dla nauczycielek i nauczycieli